ThinkPad用家揮手區

172 回覆
15 Like 10 Dislike
新版好似無左呀
Lenovo Vantage 係有得 set,應該係你睇漏眼

唔想裝 Lenovo Vantage 嘅話有其他方法可以 set 行 script 或者裝 Linux 打 command
出廠跟 Win8/Win10 嘅機基本上 license 都一定係喺晒 BIOS 度,入 installer 會自動 detect 埋版本

Win7 嘅係有方法手動抽返個 OEM licence (SLIC 張 cert 同埋條 key) 之後手動 import 返入新裝嘅 Win7 度,不過其實貼紙上面係有另一條 key 可以用
好似入regedit都有
你裝咗個乜柒 system interface foundation 先有
冇裝嘅要直接 call driver:
https://old.reddit.com/r/thinkpad/comments/5atgli/problem_with_lenovo_settings_software/d9jjh08/
有冇巴打放第5/第6代 X1 carbon?
八通道買啦
五代做緊優惠好平
呢部我好彩買左三年保,一年壞一次,壞左三次

上次電池短路燒左底板,板就換左電要收千幾……

淘一舊自己換,暫無問題但到枝筆差唔到電………
https://www.notebookcheck.net/Some-recent-ThinkPads-can-be-destroyed-by-changing-a-UEFI-BIOS-setting.346156.0.html
用緊新款機嘅唔好手痕開 BIOS 入面嘅 "BIOS support for Thunderbolt" 或者 "Thunderbolt BIOS Assist"
有 bug 可能會磚機
想問下本身X1C係8GB ram, 係咪無得之後出去加返多8GB ram?
yes
咁死啦,我怕唔夠用仲想上16GB...
你要做啲咩task? 8GB正常用夠做
上下網睇下片,可能遲下要用下autocad,但睇文見好多人都叫上16GB,怕真係會唔夠用姐
用 autocad 就 16GB 啦
無啦無啦,部機未得加
買過部
大師真係冇得救?
華蛋北改
冇經驗好怕俾人昆
無架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞