ThinkPad用家揮手區

172 回覆
15 Like 10 Dislike
T480 WQHD CTO
之前用咗六年部 T430 過咗俾人用

試下開,唔知會有幾多連登仔揮手呢? 定係全部用緊 macbook
報到

細細個覺得think pad 上到太空好型好靚,有情意結 就算轉左垃圾lenovo都照用

公司有 apple 都係揀 think pad
我細個已經覺得 ThinkPad 咁嘅設計先算得上係真正嘅 notebook
同埋好鍾意黑掹掹咁嘅款

lenovo 真係整走咗好多 ThinkPad 特式嘅嘢
尤其係 7-row keyboard,撳返舊款 ThinkPad 嘅 keyboard 真係覺得正好多
不過可惜都冇乜好得過 ThinkPad 而又接受到嘅替代品可以揀
x220/x230

估計,可以用多4/5年
6cell/9cell電 3400mah, $3xx,大陸換
t440s
L470
X1 Carbon 2016

雙修 win 10 同黑蘋果 Mojave
X230 有冇換 classic keyboard?
仲有 FHD mod 可以玩
x1c gen3
用左三年未壞過
L
有冇同 T series 比較過差幾多?

好少用
本打算上背光Kb
但改完貴過mba,放棄

我$2000收回來
8G ram
自己加480gb hdd
改9cell電 $400hkd

用到死先算, 6-8hr run time
ok耐用
有 ThinkLight 嘅 model 唔使 backlit 啦
有錢邊個唔想上T
咁 L 都叫做好過 E 嘅
第日有錢再買過 T
上面兩部壞左唔捨得掉,下面部x220,換左16gb ram+2隻ssd 一個mac,岩岩淘左舊新電

上面兩部壞左唔捨得掉,下面部x220,換左16gb ram+2隻ssd 一個mac,岩岩淘左舊新電

9cell 用到8個鐘咁勁?齋上網定idle 我岩岩換左新電idle好似都係得4,5個鐘
X61+X230+X260
我T480s 新買 有一次睇睇下PowerPoint 突然自己黑mon 長按黑源鍵都冇反應,要插上電源先自己開反機。有冇把打知咩事?又話ThinkPad 好耐用,一個星期都唔夠就岀事?
我用3450Lg 9cell
純online
冇電
開反見到有50% 喎!
仲要係插一下即刻正常反
更新到最新 BIOS 睇下會唔會再有依個問題出現
如果仲有下次嘅可以用萬字夾撳機底個 reset 掣
ThinkPad 硬件係耐用呀 雖然依家QC差過以前,不過新款機嘅 BIOS 就通常都會有 bug
T470p
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞