ThinkPad用家揮手區

172 回覆
15 Like 10 Dislike
13 gen 2
ThinkPad 13 嘅定位同 T/X/L/E 相比其實我唔清楚係喺邊
我有操作佢,係用用下touch pad 自己熄左
插電後係重新開機
Thinkpad
用左四年想換部新既做engine野,有冇介紹,最好係15.6吋
依家就 X1E/P1 囉,兩部基本上一樣,只係 display 分別一部係 for gaming 一部係 for workstation
不過話晒都係好近期嘅新款,你要預 BIOS 會有 bug,可能兩三個月先會 fix 晒
唔係嘅話咪又係得 P52
T440s
無人講lenovo 開後門?
X220 改ssd ips Mon 16gb ram high sierra
用過幾部都有自己各自嘅問題

X230 有一日突然部機sleep唔到,一冚蓋就熄機,試過重裝Windows 7/10都唔得,應該係壞咗

X260 一用左手握住部機就會花mon死機,上過幾次cs

T460 dead on arrival 會突然熄機

X1 Carbon 5th Gen 無咩問題,但係喇叭/耳機頭音質太差,同埋有粒螺絲係扭唔實

整體如果部機work嘅話係唔錯,尤其電量幾好用。不過太多問題了,最後轉咗MacBook Pro
一直都有呀
X260個問題係X270有改善
加左塊鐵片去加強base cover強度
佢240 250 260 都有問題
嗰陣已經對佢冇信心
公司焗住用先無計
太鍾意X230

鍾意到賣左再買返部i7 x230再改13.3薄框

x280 輕左好多

補返張相 有無發現有亮點
x220 改ssd 換大電
13.3
不過部機好慢,又唔想洗機,但又打唔到機
x230 x1 gen5. t470.
有冇x230 代用大電推介?
幾幾用到幾耐?
輕係輕,但係 cut 咗咁多嘢變咗低價樣衰版 X1C6
應該好多人想佢 keep 返晒 X270 啲功能
貼去 reddit r/ThinkPad 俾人 J 下啦
逍常del 曬lenovo d 廢app
食位又拖慢部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞