ThinkPad用家揮手區

172 回覆
15 Like 10 Dislike
x230 用緊 x220 鍵盤
我買親新機一定 erase 咗個 drive 佢用 USB 重裝 Windows,連 reset 都唔會用
其實想裝 Linux 不過最衰要用 Windows 做嘢
正喎
原來通用
有D key會用唔到
好似page up down 上下頁果啲
有幾條 PIN 要搵膠紙痴住,唔係嘅話會燒嘢
flash 埋個 EC firmware 就用到
yes flash 左ec firmware
係cap lock led 燈著唔到
其他可用
有部2010年t400 仲在生
係mon壞過兩次
**30 依代啲機本身都冇 capslock 燈
係咪燒 CCFL 背光?
想問下部r51冇背光,得係用燈照有嘢睇,係咪要換過塊mon

第二次壞mon...

第一次係直情燒mon
CCFL 背光嘅機由兩樣嘢負責
一 part 係 inverter,用嚟產生高壓電俾個背光用
另一 part 係個 CCFL 燈膽本身
兩樣都有可能壞
inverter 可以拆開機殼換,但係燈膽喺 LCD panel 入面所以通常成塊 panel 換冇咁煩
你唔知壞邊 part 嘅話應該試換 inverter 先,因為平過塊 LCD panel

利申你個名
試過裝fifa19,點知過熱lag 到玩唔到
你都要睇返你部機咩spec
其實係咪要搵返部機個windows license先洗得?
呢幾年啲機條license都係種左係bios度,通常裝完於會自動activate埋

唔放心既有啲軟件可以睇到license
有冇人知點set charging thresold, 以前有得set,而家好似冇左
FIFA 19 minimum requirement 係GTX460, T440s好似最top都係得GT730M
打到LOL
cod5, aoe2 hd都得
裝 lenovo vantage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞