ThinkPad用家揮手區

172 回覆
15 Like 10 Dislike
你要考慮埋 X1C6 係 Intel 8代四核喎
X1C5 得 Intel 7代雙核,效能相差可以有一倍
價錢我冇意見,始終依個 spec 官網都仲 list $15799,街價斷估最多咪六折?
不過話晒都係上代機
有沒覺得旗艦機,既散熱好鬼差?
P51
x1c6
我都係x220 i7, 個mon雖然係ips但得12.5吋, 仲要有pwm flickering, 改fhd要喺dock飛線拉去mon度又好大工程, 攪到而家唔上唔落
魔改x320/x330
我以前部機(x200新買)用咗半年好似你咁,最尾check到係個散熱風扇壞咗。換咗風扇之後就冇事。
個ips mon開完嘢有殘影
我都上寄返大陸改窄邊框hd screen
budget都係預8千左右
Thinkpad yoga460
有無人部機唔插 AC power,然後電量低過10% (win 10 出埋warning),一插返AC power 之後就會lag機? 一抆走又會無事,勁on9
Lenovo US X1 Carbon 6th 而家做緊呢個價, 黎緊Black Friday 應該係45% off

壞風扇應該開機出 fan error 㗎喎
點會撳電源掣開唔到機但係插返電又開到?
x220
你話你用緊powerpoint,跟住黑咗畫面。插返火牛有冇事。可能係你用咗sleep mode或者休眠。網上睇過呢啲都係常見嘅情況。

試下設定windows耐用啲先睡眠省電
X22留名
公司機
啱啱換左部x1c gen6仲要加埋個ultra dock簡直係爽歪歪

但之前部舊既x1c gen3仲未壞
Pentium III-M?
有冇十五年 行緊 98 定 2000
唔知近代 AMD notebook U 效能點?
A285/A485 聽講好似散熱都唔係好夠會 throttle
x230
係粒電得返兩粒鐘都冇

見到x280 真係想屌爆佢
內置電,lan 都要轉插
搵到依個 post https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-S-Series-ThinkPad-Yoga/ThinkPad-Yoga-460-Big-loss-of-performance-while-charging-amp/td-p/3366993

我見有啲人話 BIOS 1.46 fix 咗個 bug,你有冇 update 到最新 BIOS?
仲有 RAM 全部焊死
apple 貼子
係啊
最舊個檔案係99年
行98
x1 cabon gen3
家下封左塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞