「淡友勿入」想置業 求意見

325 回覆
11 Like 110 Dislike
現金得70萬,裝修輕執15萬,印花稅呢?2百萬唐樓
要結婚埋單嘅幾時都係需要買,唔洗諗嘥氣
樓主條女幾歲先

你地叫樓主等多1-2年

如果樓主單身漢 等多1-2年有乜所謂

我單身既話 等多357年都得添

問題在於佢要成家置業

佢要考慮埋生唔生仔 唔生既話又等得既

有計劃要生仔既 拖女人2年 呢2年青春冇左就係冇左

叫人等下係冇錯

盲既都知樓市向下

但係你地成日一味罵戰 不如問多啲樓主既背景

幫下佢諗下有冇咩路可以行
33歲先得70萬
得啦叻啦
但你budget真係有啲唔夠,新界西北會好啲。
唔係叻唔叻問題 33歲都做左8年野啦

一個月先儲7k?

問父母借啦
白居二要抽架
一年得果2500個,抽得中果日都唔知咩世界

btw 講番樓主,bg唔多夠
可能要入屯門元朗區睇啲單幢先有機會
兩公婆係咪政府工?唔係既過埋年睇下點先

兩個加埋四萬,供樓又要搞結婚又要養家又燈油火臘……撞著是旦一個無得撈,鬧交都似
人人背景唔同
係咪樓主一個人揹埋屋企開支好難儲到錢又要同你講

個重點係同佢諗呢個情況要買樓有咩可行方法/選擇,而唔係話人儲得小

你笑人人笑你,做人唔需要咁
住果頭

優點:交通算OK,買野食野平

缺點:多巴基斯坦,近工廠大廈(多塵,嘈)
唔洗買,筆直唔夠買400以上既樓
一係就簡400萬以下做九成
未計律師稅佣果啲但比完你仲有錢裝修
月供兩萬………
咁買納米樓啦
樓主都有用google map,不如上網google 下睇多少少先叫人 “淡友勿入”

跟住諗下d好友叫你 gogogo 乜居心…… 錢就自己既,得幾十萬上唔到會殺訂就無謂
樓主屋企會唔會幫到下手?

女家屋企又幫唔幫到手?

真係唔夠budget都冇計 要再儲下/跌到 到價位

咁要結婚 一係痴返屋企 一係租 都冇其他計了
繼續儲多少少錢 得七十萬 俾到首期都唔夠俾雜費錢 唔好講話裝修同買傢俬
如果兩邊長老有小小 一人10-20萬 都差好遠
咁兩公婆搵四萬兩個人一個月扣埋答車食飯應該仲有一萬洗

問題係筆直跟本就唔夠

跌事都唔關你地事

再跌事你地九成都無得做,都係買唔到
唔等居屋?
你TARGET緊既樓係最唔抵果批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞