「淡友勿入」想置業 求意見

325 回覆
11 Like 110 Dislike
印花稅可唔可唔交住
細蚊仔唔識字
最盡應該買到420萬樓,360萬借盡9成按月供14-15k ,首期70萬未計律師佣雜費
再加息咪
做得好友你預咗樓價升,緊係做呼吸plan買新樓越貴越好
空手套白狼過兩三年賺幾個開添
如果你好有信心都唔會問啦。

人生大事小心d 好,點解唔等多半年?你得70萬cash業主叫高少少都俾唔到
去到100-120萬各樣野鬆動好多。

同你差唔多case, 細你6年,又係要結婚
建議觀望下先..

樓價仲有下行空間
等到農曆新年再決定買唔買啦
我應該同你同年sosad
我同條女都儲左球半左右, 一個月加埋儲緊5萬
aim兩房,選擇其實都唔太多....
樓主,入市前你要清楚以下幾點

1. 你同你女朋友職業穩唔穩定?入息定薪還是不穩定?呢個好影響銀行按揭成數,定薪先能夠借按保九成按揭

2. 按保你可以揀一次過畀還是分期畀,如果你首期緊張就分期畀,九按保費預十萬內

3. 樓齡好多銀行做緊70年減,樓主你33歲,即係樓齡最好37年以下,呢樣影響還款年期,年期越長,每月供款越細,過壓力測試越容易

4. 有自住需要幾時都係入市時期,你等得可能你女朋友想同你成家立室,唔洗理哩度淡淡毒撚廢鳩

5. 有pre approval呢樣野,中銀渣打匯豐都有做,可以去問下確保你過到壓測,比埋你心儀單位銀行順便估價

希望幫到你上車
預多左呢1年加息,如果而家息口連埋現金回1-2%供12K左右,佢加埋40K夠供400萬既一定
儲得5萬兩個加埋都起碼6-7萬啦。
揀個600萬市區盤都無問題喇。
以你地情況好快又可以換樓

反而個人認爲樓主個case係高風險操作
33嵗加埋4萬,姐係每人兩萬左右,睇來人工唔似會再爆升(no offense)
樓價升固然好。我當樓價唔會跌,每個月硬供14000。是但一個無野做就仆直
最重要係個70包唔包埋其他野 70萬預埋雜費就可能得380萬左右可以買
無野計錯,15K最平月供 預加息供多2-3千手機app計入錯資料
樓主要考慮一個因素, 新一期居屋搞完珠會唔會有班人會入返市

得70 萬真係窄d, 但要結婚用就同另一半傾下
有冇屋企人可以幫到少少?
女友有幾多儲蓄呀
定係靠哂個男人

香港做女人真好
你去下咪知
怡峰兩房好似430
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞