英倫扮工室XX

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實我係唔想而家後生ge時侯淨係做死一間, 會學少好多野
好彩ge係我住緊果度附度有好多唔同ge trust, 所以而家等緊D工出離

不過你講得好有道理, 無論去到邊NHS management都係好撚ON 9
已經睇開哂
其實佢之前有個post用左3個月都請唔到人

南下同倫敦生活費會貴左, 特別係倫敦, 之前做左年幾都儲唔到好多錢
冇計, 喺英國做HCP真係慘過食屎 (淨係睇人工ge話)
有咩建議
做relief囉
大城市咁必要ma?
你真係識講笑
見到你話唔想做死一間
South Wales
曼城係唔係好選擇,定係有更好選擇
唔睇人工 咁有咩好?
真心覺得英國HCP 除咗啲醫生去到consultant grade其它人人工真係唔吸引人去讀去入行
太悶
英國得一個city 叫倫敦 其他都係鎮 大鎮定小鎮咁解
Consultant 應該唔只
但係對比香港 美國 佢哋份糧真係唔見得人 其實大家都心照 因為冇私人醫療市場同NHS爭人 你睇下nhs有幾多個白人醫生
同意
睇你個人想要咩 我比較鐘意倫敦 但有人鐘意靜d 少人d 咪去其他city.
但如果做金融 of coz London....
NHS consultant 人工都唔係好好(對返工作時間同份量仲有升級ge過程),£77,913起跳(稅前) 。當然locum 另計

同埋好多人都做GP唔做consultant因為training時間短好多

但係好多consultant都有唔同sponsor(要同政府declare),我而家一齊做野果個consultant上年俾人sponsor左200k去做research/講talk

英國做HCP好處係唔會俾醫生食住(我諗),份糧餓你唔食死但養你唔肥。

同埋英國有private healthcare ,例如你係non NHS patient,NHS會當你係private 咁charge (好似係)
倫敦有邊啲bar或者pub比較好去
個fd黎搵我玩想同佢去飲下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞