有無人已經想放棄治療自己既皮膚?

166 回覆
135 Like 0 Dislike
可以幫大家買A酸
有意 https://t.me/chatwifme
同路人
依家打算做pico laser (picoway)希望去到d凹洞
點知打完唔用得果酸又生左好多瘡 打左一次仲有五次
抗生素 a酸 中醫 針清 乜都試晒

都係女
Sameeeeee
我食左a酸三個月之後爆濕疹左兩年依家先好d 面一直都係爛 好灰
即係做左pico laser 未
打左一次
個陣都有石頭瘡既 打完會消得快d
但打完唔搽得果酸 又唔針清得 我停左三個星期生左勁多瘡
生瘡會唔會係因為laser
等下世喇 今世冇救
以前暗瘡嚴重,個個星期出石頭瘡
食完a酸好過一排,但係變左出濕疹
依家又暗瘡又濕疹,唔敢再食a酸
中西醫試過都睇唔好
Sameee
我以為我自己留言
未必既 我本身都生得勁
係keep住果酸同針清 拆炸彈咁清左面個層先好d 我又天真到以為自己好左走去laser
其實都真 dna問題
你幾耐啦? 我依家濕疹應該算係好返 又心思思想食返a酸
但食左冇得打laser
a酸都5,6年前食
食完開頭就變到好易敏感
整整下仲變埋濕疹
近呢2年濕疹仲嚴重左
你用咩方法醫好?
我食左3個月左右 20mg
之後爆濕疹成面腫晒 會出水個隻 頭半年斷斷續續都有搽少少類固醇 但已經feel到類固醇上癮 決心戒
有睇中醫 +驗’延遲性敏感’搵致敏源盡量戒口+護膚品(好多加幾貴 )+死海鹽
加上停a酸皮膚識出返油 慢慢好左

濕疹過先知 有野慘過成面瘡 就係又濕疹又有瘡
我食左半年40mg
食緊已經臉同手爆濕疹
挨得好辛苦先食完 以為可以斷尾

睇專科話係脂溢性皮炎
搽藥膏最麻煩
類固醇搽錯暗瘡 就變大粒石頭瘡
暗瘡膏搽錯濕疹位 就又紅腫又痕
我依家都應該類固醇上癮
搽一星期好返 一停又開始爆
都唔知點搞 出曬係臉到

驗致敏源有無用??
無辦法都想試下
樓主加油啊
我之前都係咁,但睇左3個月中醫,依家好好多!
點會冇搽 本身冇濕疹
我覺得有呀 但要幾千蚊
你類固醇個度睇下點樣戒啦 搽得多又會生瘡 加上皮膚會變薄 更加脆弱
我都係由中一開始就生暗蒼 但未到爛到睇醫生,
最勁個陣全面只係又腫又紅 我仲等佢慢慢好。

而家可能讀書壓力又出返連頸都出埋,頂唔順去睇皮膚科 個醫生開左2隻抗組織胺既藥 食20日 加外用a酸 搽左2星期好返哂 得印
中醫有用啊 睇過一個有料到
洗唔洗醫生轉介先驗得??
價錢大約幾錢??

一唔搽發到好恐怖
唔戴口罩出唔到街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞