有無人已經想放棄治療自己既皮膚?

166 回覆
135 Like 0 Dislike
皮光肉滑靚仔
變全身濕疹
變到0自信,唔敢抬頭
好唔返,日日係地獄生活
我都有食過 想問你睇邊個醫生
唔知係咪嗰時既劑量唔夠 唉 食完都無咩好轉
香港腳 ,已經放棄咗
只要搵岩護膚品就得 我都試過肌斷食 但對我黎講好似冇乜用 果時聽個朋友教我點護膚查啲咩依家皮膚先穩定返啲 因為佢果時爛面仲嚴重過我好多 塊面冇忽好肉又係好似你咁咩方法都試過
果時佢見我皮膚狀況就叫我應該查啲增加皮膚抵抗力既野 先好慢慢搞其他咩保濕美白乜乜乜 所以揀岩護膚產品之餘識點用都好重要
同埋有個重點就係
做LASER之前一定要醫好哂D暗瘡先
如果唔係做完激光又生 基本上抵消左個效果咁

加油 我都同暗瘡同凹洞抗爭左幾年
你係食幾多mg?
或者我做過嗰間laser唔惦
但已經唔敢試其他 又驚畀人呃錢
食多次a酸啦
我都食緊第三次,好左好多,未知會唔會再復發
建議睇皮膚科醫生,開藥會重手啲
我而家個醫生建議一個療程要食9個月以上
我都瘋狂生暗瘡生左14年
最近一兩年終於搵啱護膚品好返好多
本身皮膚係超油果啲人,用嘅野盡量要oil free
油性皮膚最麻煩就係清潔唔夠會爆瘡,清潔得太乾淨又會出更加多油爆更多瘡,想補水潤一潤又爆瘡,好難拿捏
洗面要揀乾淨得黎又唔好破壞油脂膜/ph值果啲
可以試下cetaphil for oily skin/kiehl's 金盞花 gel
爽膚我都係用kiehl's 金盞花
Cream就la roche posay duo+,水楊酸keep住令角質薄啲,冇咁易堵塞毛孔同疏通毛孔
Mask 就得閒做下清潔,補水mask一星期一次都夠
我有介紹 但唔想比人話打手廣告之類 有興趣留TG傾
你上facebook睇下(輕鬆美膚) 台灣醫生黎

皮膚科角度 點避生瘡 睇成分等等

全部用既野唔可以有油 咩油都唔得

好似上面巴打應該本身洗頭水問題

最慘係你做愈多 愈衰 因為方法錯

keep住生左好多年
但一年前 好努力做好多野 但仲變差左
日日敏感爆瘡
但跟左輕鬆美膚果套 依家已經冇事
其實一定係食A酸
好多人話生左十幾年靠搵岩護膚/肌斷食果啲,係唔多唔少會有幫助
但我覺得更大原因只係到左一個皮脂線開始冇咁活躍既年紀
石頭瘡多數係身體寒濕 試下戒凍飲同寒濕食物
買老薑自己每日磨薑沖水飲
利申 之前勁多石頭瘡 戒口同飲薑水後就無乜點生
好少生了
淨低啲印
依排係咁爆石頭瘡
想死
想問你係邊到做?
濕疹搞到咩都唔食得 日日搽呢樣用個樣

煩撚到仆街
其實好單簡, 買個攪拌機 , 打多啲橙汁 , 梨汁,每日飲下 ,
健康有益, 但西醫狗一定話有病睇西醫 生果都唔好食 , 如果唔得可以飲下涼茶
自己係咁解決 , 暗瘡就咁88
要睇埋你咩生活方式, 2日一次KFC 係唔會好
請問清潔同補水mask有咩推介?我試過多隻都無乜效
同埋有酸的我諗都唔用得因為會敏感
多謝巴打介紹 我試下先
A酸我食過一排 但個劑量唔太高
唔知係咪咁所以無效
但我睇過中醫佢話我係濕熱
但呢排又真係係咁爆石頭
有呀 但唔係成面有既
不過有一兩粒都好深下
已經放棄治療 嘥極錢都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞