討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(123)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好 新果d版本唔得?
新果D 比2代cpu用 1代用2代bios會不穩定
你個mon 點set? 有無link開心share
個特價會唔會好快冇,我諗住年尾出雙糧先屌粒I9同Z390順便換埋隻牛
買左隻牛都係放,屌唔屌好
轉頭睇睇先,我都係google XB271HU SETTING 有幾個熱門setting 入面揀
CPU Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i9-9900K
CPU Cooling NZXT Kraken x62
Motherboard GABYTE 技嘉 GA-Z390 AORUS MASTER Z390
RAM G.SKILL Trident Z RGB DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB)
Display Card EVGA GeForce RTX 2080 XC GAMING
SSD Kingston 480GB A1000 M.2
HDD Toshiba 3GB
Power Supply Corsair RM-I Series™ RM750x-2 750W Fully-Modular
Case Phanteks Evolve X - ATX Full Tower

順便想各位師兄幫手睇吓條List,畢直合共20k(可以俾多少少)
SSD、HDD、PSU同箱已買
顯示卡、RAM、CPU打算上美森、新蛋買

請問有咩可以/需要改?
屌4sure
係要迫尻人既
買啦
仲有冇其他特價呀一炮過啦屌
x62 轉 corsair h115i pro
唔好用giga z390

好似真係順返曬 多謝jack巴堂巴
換埋個cooler最好有閒錢既話
隻850P2只係玩咗兩年

你班人係咁買搞到原本想換rmx750 都想換呢隻
順便一次過買曬要係新蛋買嘅嘢
頂,衰左又要加電壓
我隻rm850x玩左三個月
而家幾v
我條Trident z rgb 4000c15開唔到機
4000c16行aida64會fail時序上16 18 18 38穩行到 但慢過3733c16
然後3733c15出奇地L3 cache低過3733c16
乖乖地3733c16算
林ching有無得搭單

火牛
你買evga牛?
好多人話amd個cooler已經夠做
已經加到1.52v
尋晚試就1.45v 4000mhz CL16 16 16 36穩行到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞