討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(123)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
自己google 下咩error code

正價EVGA 兩張18900入到,仲有1100俾你買nvlink
正價 evga 今年内都唔知得唔得
呢度得一個答案
4k144
巴打們
部機今朝無端端開唔到 琴晚仲打完機睇下youtube都無問題
今朝開機有電源 CPU風扇識郁但就無畫面 初初以為條HDMI線有問題 但係蚊完插番都係咁
請問可以點CHECK邊PART有問題
部機個spec係
AMD Ryzen 7 1700 (3.2GHz,16M Cache,AM4,65W,YD1700BBAEBOX) CPU BOX
Gigabyte AB350M Gaming 3 ,DDR4,AM4,USB3.1,SATA3 6Gb/s, M.ATX MB
G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16D-16GISB
SEAGATE 3TB
Samsung SM961 256GB M.2 2280 MLC MZVPV256HEGL PCIe 3.0 x4, NVMe SSD
Asus DI-E105TS4 GTX1050Ti STRIX Gaming 4GB GDDR5
Corsair TX-550M 550W 80Plus Gold Cable Management 火牛
Corsair Carbide Series 88R (window) OR
Cooler Master MasterBox Lite 3.1 (window)
GELID M.2 SSD Cooling Kit
Asus PCE-AC56 2x2 802.11ac Wifi AC1300 PCIe Adapter

大概2個月前清過塵 同埋幾日前加多隻256GB SSD入去部機放GAME

thanks巴打們

9900k森林唔拖你半個月出到貨係9900k再加2080ti
2080用唔盡2k144
巴打扎一扎d線先
好似無著問題燈
重拮ram 清bios試左未
另外加過ssd?
入唔入到bios呀係咪set錯ssd
線唔識搞 電腦白痴
果日自己摸下見正常都無理

岩岩試咗將個mon同線接去部switch見無事正常
俾茶巴食左
Google可以幫到你
唔關白痴事
疪護工場無咁多位接收工人架
俾茶巴食左
ram岩岩試左重拮
清bios點做
頭先重拮ram順手將之前隻新加ssd蚊番出黎
入唔到bios
著左開機制喪按F2 F8 F10 F12都好似無反應即係無插HDMI線咁

呢個list有無咩可改進空間?
機箱一直諗唔到,因為我個位太矮40cm,有無啲推薦既橫放機箱?
同埋2600X個風扇需唔需要另外買cpu cooler?
唔該各位。
一開display card有無比面轉下同著燈?
Cooler要 u12s最少
老母板千二不如上x470
Display card收張2手1066平到笑
另外m.2 ssd去珍寶買760p
Ram轉d41
Hd audio?
指張card面向下果兩把風扇?
燈著咗跟住熄番 card果兩個風扇就著左5秒到就熄咗
咩野意思
ram> xpg d41 3000
Ram A1&2/B1&2交換試下
仲有條list邊個fd伏你1050加1700咁開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞