討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(123)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
換ippc?
呢個post咁多人玩ippc
即係點
真心覺得好 唔係笑你
不過我覺得你搵到死邊樣先好d
x470係未又有分x470f同i
唔想換箱就ITX
港行鳩代煙條有報價未

做直昇機
一野飛往天上
有排都未有
月底先有貨
仆街,我買下買下都多左4把1000rpm靜音機箱風扇係度冇用,有冇巴打收留?
係呀 一陣拎部機去個fd到試 試到再買壞左果件料
x470i?
yes
換完機箱之後突然間咁多人放風扇
建唔建議買呢隻

新手盡量唔伸手, 希望有人教下路

Budget 大約1萬5
主要用嚟打機, 工作上有工程圖會睇(希望可以快開唔lag)
, 會玩既game 大約係rainbow 6, skyrim 呢類既
如果可以既話 錄到片當然係最好 (可唔可以講埋 直播既話要加D咩要加幾多錢)

希望個畫質可以開到最少高, Fps over 100唔使過120(最緊張stable,因為依家電腦 fps好易無啦啦drop到好低), 嚟緊會想玩 ring of elysium, 仲有想嚟緊4-5年都唔駛升級電腦硬件.
唔知道咩係超頻所以就唔太要求
散熱需求最好就勁少少, 因為間房有D焗同埋濕度高, 電子野好澤使
使唔使靜過Dyson? (都好喎)
牌子信仰 就冇既,
有上過intel 同 Geforce 個網望過 期望可以整到6-8核機 , Geforce 1080個價錢都唔算係問題
華麗嘅RGB光效 就唔使啦, 冇人會專登去睇我部機

4. Mon我都打算重新買(唔計落budget入面), 一個2k 一個普通 HD1080p 就夠, 落過黃金睇未睇岩心水
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
畫質同流暢度 我會重視流暢度 多D

悠二 既list
CPU
AMD Ryzen™ 7 2700X Zen+ with Wraith Prism RGB LED Cooler (同intel比 係咪呢個好好多? 想學多少少野 以後有機會唔使咁樣傻仔咁問 )
Motherboard
ASUS PRIME X470-PRO (唔識)
RAM
ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 ( Samsung B-Die )
Display Card
ZOTAC GAMING GeForce® RTX 2080 AMP 8GB GDDR6 (我既要求會唔會1080已經好夠用? 因為佢2080個新技術 冇話好大突破 唔係樣樣野都用得著 係咪可以down grade落1080呢?)
HDD
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5 (放到好多AV 冇異議)
SSD
Samsung 970 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (唔識)
PSU
AcBel i90M Power Series i90M-700 700W (唔識)
Case
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass (三風扇版本) - 最緊要散熱勁
Wifi
ASUS PCE-AC56 Wi-Fi PCI-E

希望有大佬指點
會唔會係呢到 見寫住CLR_CMOS

ok
牛轉rm750x-2
Ram 轉 xpg D41
Cooler d15s or u12s
老母板 上 msi m7 or c7h
有錢月球1080p240hz g昇款
想問

asus rog z390-i

tuf z39m-pro

用料差得多唔多?
rog vs tuf
rog z390又唔知點解唔出matx

我都唔想
9900K
J寶$5200
Cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞