討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(123)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
CPU: i9-9900k
MB: Asus maximus XI hero Wi-Fi
GPU: Evga gtx 1080 ti SC2 / SC Black
Ram: g.skill trident z rgb 16gb 3600 cl16 (F4-3600C16D-16GTZR)
PSU: corsair RM750x
HDD: WD Blue 4TB
SSD: Intel 760p / Samsung 970 evo 250gb
Intel optane memory 32gb
case: NZXT h700
cooler: Corsair h150i pro rgb
monitor: aw3418dw / aoc ag271qg / LG 32gk850g-b
keyboard: Razer Blackwidow elite / corsair k70 mk2
headphone: corsair hs70 / hyperx cloud flight

請咁多位巴打指教
部機打機only,平時都系玩開3a大作例如 aco x2, witcher 3 等,目標系2k144 high setting
1. 張list 仲有麼要執一執
2. 有/既系未揀定,想問下咁多位巴打意見
3. 定系上core x 平台?
想問下我買砌左部電腦大約三年
之後一玩親rainbow 6 個mon 就會freeze 左之後黑mon 同自動reboot
係佢reboot 果陣成5成鐘都開唔到機
試左換左火牛好左二個月又係係咁
想問下有無巴打知發生咩事
其他大作都無咁既問題

之前部部電腦一到三年到就會出現咁情況
玩最新果隻COD 都無事
我張1066 要觀望埋2070先放 仲要睇fd 係咪要
Rainbow six
貼spec 貼game setting 有冇超
玩到咁上埋2080ti啦
仲有2k用牙石165
Acer or aoc都各有一隻
Lg不了
係新蛋買左9700K 唔知幾時會送到
同埋想問用咩板好 筆直 $1000-1500
搵到肥花個post了

花多眼亂

等你哋報告了
係珍寶買咗個屎色 cpu cooler
又敗家
耳機我揀 hyperx
其他問其他
歡迎加入屎色世界
嗚牙
牙石係咪asus
至於2080 ti, 我仲諗緊直上定系等多一代,等RT成熟先
2k 144 1080ti窄窄地 2080ti啦
非常窄
根本仲橙過4k60
2080ti就未收到所以未有得測試
想試咩game

我搵個時間disable 一張再set 1440p 試吓
至於mon 個度,我聽講asus 既back light bleed系最嚴重,而Acer隻色唔得,同TN差唔多
其實我買完都冇諗過有呢回事
利申G279
如果可以就
ac origin + odyssey
witcher 3
新tomb raider
DE mankind divided
metro last light
同埋其他3a(一時諗唔到咁多)(前提系本身已有game)
多謝膠爸先
牙石有兩隻2k165
一隻ips一隻tn(2k144)
無記錯tn平d
睇玩咩
槍驚係牙石好d
雜食就acer
個list 我有四隻

但我無咁好心機
呢d就隨心啦
主動offer testing 已經係
ips pg279 tn pg278
睇過d砌機list頭都大埋
想砌部機打pubg低配(其實我打lol多)
見網上都係用intel i3-8300 同1060 6g display
但其他應該點揀?
Buget 6500-7000到
有Hdd同cdrom可以重用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞