討論硬件知識、砌機list、解答問題集中貼(123)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
首先唔該你先,但係我見啲人話sata3雖然慢啲但係散熱好好多,所以應該都係會揀sata3,同埋如果唔網上買,邊到買貨抵啲?因為網上有好多野都唔係好齊。
CPU cooler方面其實有諗過u12s,但係見到u14s同d14都差不多價就諗緊買邊隻。
btw, 有無橫放機箱
我想問係未可以蚊左張1050ti出黎開機?
定係唔插卡開唔到機
邊個巴打或fd伏你
用1600+1066都好過用b板1700+1050ti
絕交啦
你試左轉槽拮ram試下
唔得有無多張舊display card呀
你地班仆街
Ryzen無內顯
1700冇GPU(APU), 要插
岩岩試咗都係咁
垃圾win 1809 升左上 gpu sound driver 就神奇地gg左
垃圾win 10 1809 升左上 gpu sound driver 就神奇地gg左
得一張咋
1066係啲咩
轉槽桔卡即係試晒a1b1a2b2啲組合?
我完全無事
我仲諗住正係唔插卡可以試下開到機但就打唔到機咁
明白巴打
1060 6gb
板》gpu問下fd有無多張卡借到你用開機啦
試吓淨係插一條RAM
兩條RAM分開試
四條槽都試晒佢
即係試八次
應該無啦 因為之前加隻ssd都正係插咗個果兩條線 一條去老母版一條去電源 而家兩條都蚊番晒出黎
買左corsair 275r白色箱
需唔需要換左個風扇/加風扇
同埋需要加銅柱嗎?
Cpu係唔係冇散熱要自己買
Spec
i5-8400
Asus B360M-A
Gskills 3000MHz 2*8G
Intel M2 760p 240gb
Abcel iPower G 550w
冇Display card
果陣係呀 有提過我 但果陣budget有限無上1066
gpu唯有遲下問fd啦唉
要等下星期番黎
諗住放大假去旅行前打下機
ok now try
睇黎我都應該去新高登一百幾十買張舊quadro做士啤開機卡
平時就唔需要用,但係出事嗰陣冇就好煩
Ram唔洗3000落返2666
想散熱好當然係加cooler
但唔打機純文書既原身夠晒用
唔記得講, 甩埋SSD/HDD先開始做
只要入得到BIOS就係ok, 唔需要入Windows住
係咁斷電亦對SSD/HDD唔好
望下我個名
砌ITX / Matx
另買cooler is must
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞