希望大家可以幫下巴絲打 唔好再比左膠抹黑

183 回覆
464 Like 19 Dislike
Push
民建聯b隊
唔好激嬲共產黨啊
痴撚線左膠 推
一齊推去Facebook18區群姐
左膠正仆街已經係世界性問題
https://www.facebook.com/chakto/posts/10155702875087793

Chan Chak To
3 小時
先旨聲明
左膠意見,講一次就算廢事俾人笑

話說啱啱有抗爭者衝咗上金鐘大台搶咪
應該係叫大家唔好得個討論要行動啦
咁就有啲肢體衝突
有差佬入咗嚟有人受傷

咁其實之後朝雲講得好啱嘅
唔見得有人唔俾你講某啲議題
其實可以先嘗試下用平靜方法發表嘅
人哋唔俾先搶咪喺道理上更站得住腳

但我作為一個左膠更加希望哀求一下大會/泛民議員/支持者whatever
如果講包容乜乜乜
我可唔可以都講句希望你哋都包容一下呢種意識形態嘅抗爭者
當然我唔係受傷果個,講包容呢兩個字好廉價
但實際我諗大家都認同無行動者我哋係完全無任何機會贏
俾少少胸襟,唔洗下下煮死班後生仔
矛盾其實係由你哋去化解

#超左膠意見
https://www.facebook.com/chakto/posts/10155702875087793

Chan Chak To
3 小時
先旨聲明
左膠意見,講一次就算廢事俾人笑

話說啱啱有抗爭者衝咗上金鐘大台搶咪
應該係叫大家唔好得個討論要行動啦
咁就有啲肢體衝突
有差佬入咗嚟有人受傷

咁其實之後朝雲講得好啱嘅
唔見得有人唔俾你講某啲議題
其實可以先嘗試下用平靜方法發表嘅
人哋唔俾先搶咪喺道理上更站得住腳

但我作為一個左膠更加希望哀求一下大會/泛民議員/支持者whatever
如果講包容乜乜乜
我可唔可以都講句希望你哋都包容一下呢種意識形態嘅抗爭者
當然我唔係受傷果個,講包容呢兩個字好廉價
但實際我諗大家都認同無行動者我哋係完全無任何機會贏
俾少少胸襟,唔洗下下煮死班後生仔
矛盾其實係由你哋去化解

#超左膠意見

佢講得好,如果個個左膠都係呢啲想法,咁仲點會比人叫左膠?
左膠可以大愛支那人搶香港資源,但唔可以大愛同你持相反意見嘅人?大愛但去打鳩人之後唔認?
條片俾fb block 咗
豬閪八格我屌你老母
祝你全家生癌死
股價跌30%真係抵撚死

我仲睇到喎
4. 但我料不到行動是去攞咪。混亂中,土地正義聯盟成員吳卓恆一再喊「俾佢講」。但現場有很多上年紀的長輩,他們未必理解派系鬥爭,見到一班戴著口罩的人一擁而上,長輩會認定是對姚松炎、林芷筠不利,視之為敵。

* * *

5. 我和吳卓恆勸架不果,警察介入。我轉頭向一班戴口罩的人解釋:「我知你地想講香港獨立等等嘅嘢,唔駛咁架。」但戴口罩的人似乎不明白。最終經吳卓恆等人調停,戴口罩者得以發言,他們批評了集會,集體喊香港獨立,旋即離去。

* * *

6. 我很憤怒和失望,「搶走」吳卓恆手上的咪,交代我所知嘅情況。我並立即在公廣示範,攞住咪喊兩次:「香港獨立;反對中共殖民;反對新移民嚟香港。」冇問題架,同其他人一樣,平平常常咁要咪講就得架喇。

* * *

7. 我好唔想上鏡(將來一定俾人 cap 圖,屌。。。),但真係好失望。我唔識遊行所有搞手,但可以用身家性命擔保,任何人無分派系,只要用平常人不亢不卑的姿態,問阿權/吳卓恆/林芷筠/姚松炎等人,要求發言,他們一定尊重。喊獨立,鬧商討,屌左膠,講乜撚都得。

* * *

8. 事後我盡力詢問認識的朋友,他們都答應不會作證或指控任何人。

* * *

9. 十一遊行我因事冇去。一老伯因為「香港唔獨,實變大陸」的標語,一度被阻入公廣。事後重看錄像,我見到香港眾志、民陣和獨派的成員,都有盡力保護老伯的權利。

我明白不同派系,都有一些人囿於門戶之見,結下好多惡意。但也有好多人在努力平復這些傷口。因預設的敵意刻意製造對立,殊不必要。
根本好多本土派 / 港獨派
就係上晒頭、忽上腦既後生仔
on99 咁視所有人為敵人
乜鳩都衝
失敗左就潛
垃撚圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞