[明日大嶼] 屌你老母 個個同我入黎睇撚左條片佢

555 回覆
4763 Like 57 Dislike
推上去
同時完全spin晒單程證問題 就算唔係全部原因 起碼都佔大部分原因 仲話團聚 屌你老母
明天三點,銅鑼灣,藍衫,見!
Push

9up我至叻
全民繼續吹
lm
lm
灰撚到喊
人神共憤!
push
On99打份都買唔到單位,起撚完都30年亦唔輪到你
80.90後最慘
推撚爆
一個解決香港土地供應的「終極方案」
作者:伍華強(規劃署前助理署長)

http://w22.property.hk/article_content.php?author=PHK_TOPGUN&id=60771#.W8D1OmGmLqS.facebook

9. 在新市鎮內,對於農地的處理,政府的政策是非常清晰的,也是非常一貫的(very consistent),就是以「官地收回條例」收回發展,對原業主以農地價格作出賠償 (現金; Letter A (A類換地權益書);Letter B等制度,可在網上查到)。在發展藍圖裏面的農地是完完全全的收回,以作土地平整,興建基建等,土地整理工程完成後,土地就依據規劃藍圖上規劃好的用途配置或出售。

10. 跟據「官地收回條例」,港督會同行政局 (簡稱ExCo) 決定強制收回土地就會被視為為了「公眾利益」;而條例亦容許收回的土地,可再被拍賣或以私人合約再批租 。或許有人會問,收回私人土地,經處理後 (一些) 土地又拍賣作私人發展,莫非英國人不尊重私有産權? 莫非港英政府不知收回私人農地用作發展所牽涉的業權問題嗎? 答案當然是: 非也! 政府當年的考慮,應該是若發展留給原農地業主,時間性會變得非常不確定,由於適時及全面落實規劃藍圖是回應社會需要,牽涉重大公衆利益,因此Programming及Integrity of Plan 應比農地業權更重要,做法跟英國發展新市鎮時的做法是一樣的。
Pish
香港烏托邦就嚟玩完,我哋呢代人注定完結
人口爆棚 係每日 150 人搞成咁
政府話家庭團聚 仲可以解決人口老化問題
但香港人口太多嘅情況下 點解唔係啲人去中國團聚?
人口老化問題 點解唔係鼓勵香港人生育去解決問題?
點解近幾年政府做嘢有正路唔行 係要行旁門左道?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞