[明日大嶼] 屌你老母 個個同我入黎睇撚左條片佢

555 回覆
4763 Like 57 Dislike
港共死全家
仲有19優才計劃
推!!!!!
PISH
樓主提到既收回土地條例,無錯係有用,但過往政府只係集中收地用作建公屋/居屋以外既項目。而且用收回土地條例去收返農地,亦都等於政府有權去收回原居民既集體官契地,你覺得原居民會唔會咁順攤唔當一回事。引用收回土地條例,等於更改業權人權益。地商佬自然都唔會坐以待斃。

所以777話會牽涉龐大既法律問題,某程度係無錯。不過最大問題其實係2047,到而家都無人知2047會唔會變左土地大限(一國兩制大限就肯定係必然)。

不過我都唔讚成大嶼山人工島,就算技術上可以解決天災問題(有$解決到),問題係香港人口係未來其實係唔會無止境增長,而且官方其餘既selling point都好無說服力。

都係果句,香港地一日唔改公共財政既結構(高地價政策),政府都唔會比樓價插水,頂多小修小補再任由市場自由調節,反正有咁龐大既住屋需求。所以大嶼山人工島,肯定係用來炒。你以為上樓會容易左,樓價會跌,除非外圍經濟轉差,否則只係發緊夢。
無民主,佢地就無野制衡,可以任意妄為
而家連選舉都使橫手,剩係選擇性俾人參選,破壞一國兩制同基本法賦予既自由
林鄭真係唔驚落地獄?
如果要簡單將個問題定義為上一代既問題,咁D儲備絕大部分都是上一代貢獻出黎
咁佢地想點用又可以關你我撚事?

死黃絲!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞