[年經] 一人幾個值得推薦嘅Android Apps (Root / Non-Root)

344 回覆
95 Like 8 Dislike
有咩 app 可以 set 返工就自動 mute phone ,同埋連上 wifi 就自動 cut mobile data ?

仲有咩新聞 app 好用 (用過 flipboard 唔鐘意個介面)
Google play搵 Auto Slient
會出好多隻
自己昅下鍾意邊個介面才安裝

有時apps要試五六隻才搵到喜愛
而且每個人性格不同
定得太死要指定某apps並非好事!
上邊問題可以用tasker或者Xposed module Xposed edge做到
返工就自動 mute phone
Android 8 內置 Set Do Not Disturb Profile

連上 wifi 就自動 cut mobile
原生Android 本身已經係咁,理論上係唔洗set 嘅
或者check 下呢個
Developer Options > Mobile Always Active > Off
有咩 app 可以 set 返工就自動 mute phone ,同埋連上 wifi 就自動 cut mobile data ?

仲有咩新聞 app 好用 (用過 flipboard 唔鐘意個介面)
返工就自動 mute phone
Android 8 內置 Set Do Not Disturb Profile

連上 wifi 就自動 cut mobile
原生Android 本身已經係咁,理論上係唔洗set 嘅
或者check 下呢個
Developer Options > Mobile Always Active > Off

打錯 Do Not Disturb Rules 先啱
LMT

LMT 本身都有gesture control
Settings, Set active features

GMD 有咩係LMT 冇???

自從Android 8, Greenify 已經冇用
原生 Restrict Background Activity 已經取代咗佢
謝謝
敬請期待...
Google play: 掃描全能王
將手機影相變為良好 無紙化 pdf存檔
特色係可以影完相後
拉4角去拉平張紙
稍為加少少對比度就可以整pdf
變咗唔使下下帶咁多紙出街
又可以隨時翻睇
以前官方rom都有呢個攻能,終於有得用返
想問下有咩apps 係錄你部機做既野?
事關屋企人有時某d setting 唔識較
我用緊果部同佢same model

所以想錄條片教佢邊到禁
次次每個步驟cap 圖再圈.. 好耐
thanks
Play store搵screen recorder睇吓邊個啱心水
我用M$ Office Lens
我都係 貪佢個名
https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.fenrir.android.sleipnir

一個可以長按連結開係新分頁既瀏覽器 幾方便
有冇得set做scan完可以係相簿直接睇到,唔洗下下入apps睇
通常文書多過一頁紙
做pdf其實完整過一張張散的相
再者,有pdf後你要轉返散都可以搵其他工具

但是拉直4角係好少apps做到

中意玩Theme既朋友,可以睇下Swift Installer (HKD 14.9)
***機Support得最全面(但Samsung Music同錄音機唔Support Theme),AOSP & OxygenOS 要Root
跟據簡介所講,依個App最大好處就係唔洗好似Substratum咁每次重開機要用PC Activate Andromeda, 而且當Theme 未跟上App既Update時會自動inactive左個該Apps既Theme, 從而避免左Crush既問題.
中意玩Theme既朋友,可以睇下Swift Installer (HKD 14.9)
***機Support得最全面(但Samsung Music同錄音機唔Support Theme),AOSP & OxygenOS 要Root
跟據簡介所講,依個App最大好處就係唔洗好似Substratum咁每次重開機要用PC Activate Andromeda, 而且當Theme 未跟上App既Update時會自動inactive左個該Apps既Theme, 從而避免左Crash既問題.

Pish
試下先
之前就係因為一更新app就crash而唔用substratum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞