[年經] 一人幾個值得推薦嘅Android Apps (Root / Non-Root)

344 回覆
95 Like 8 Dislike
Samsung專用
samsung港版次撚次都係做孤兒,總之永遠同國際版用唔同u,然後就乜鳩rom都冇
睇吓有冇lineage os for港版啦
用Xposed裝左ReceiverStop但一開就彈app

會唔會關我用緊android7.1事?

除左ReceiverStop 仲有冇其他app有同樣功能?
留名
呢樣唔知

titanium backup依家唔比我login google drive,點解決
請問有冇圖示,就咁「文字掃描器」搵唔到
Xposed module: bigbang 模擬錘子既bigbang功能
https://youtu.be/5LmtG3QPIYY
Drive Sync

直正取代 Google Photo
將手機同 Google Drive 同步
單向又得 雙向又得
等緊synology moment個app可以做到好似google photo 咁係個app到DEL相嗰陣
可以同時DEL埋電話到張相
搵 ocr
Push
lm
Know About China 久唔久會report 一次Adguard
AutoSync Google Drive by MetaCtrl
好似幾正 tks
Check上網數據用量嘅app,叫Glasswire,可以睇到每個app用咗幾多數據,流動同wifi可以分開睇,最重要係個interface幾靚仔
Pish
咁會出現好多呢類軟件,唔知邊個係
好耐冇root機刷rom
不過都分享下以前玩過既野
gmd gesture - 用手勢做任何操作
lmt launcher - 其實佢唔係一個launcher,係pie control黎,我覺得仲好用個某d rom 自帶既,唔洗root 都用到eg. shortcut,開app, 返回制都夠用既
依兩個app夾埋用係大mon 機係返唔到轉頭
greenify果類app 我覺得冇咩用,以前我做過實驗一個月用一個月唔用發現電量冇咩點變而且開greenify 咗既app會慢d
睇圖app 我仲用緊xda既改版快圖瀏覽(因為真係冇app 好過佢
file app 我以前用solid 不過免費版有廣告同功能唔齊依家轉用xda既mixplorer 爽好多
最後xplosed 會整lag 部機同食電,不過唔知依家有冇改善,我最後用既版本係android 5…
呢個真 裝左xposed 開機都慢左
用緊Peace生産,排第一(非廣告)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞