用 PC 4K 打機有幾多人?Steam 數據指出:全球唔夠2%

349 回覆
123 Like 2 Dislike
咩話?
2080 / 1080ti + 8700k 算係入門要求

玩pubg (custom畫質) 120~180fps
用緊 2700x
咁有米

我成日覺得ryzen 綁定高頻ram, 係有錢人既玩意
intel推高fps都要高頻ram
Intel 就算是旦夾條 2666 都高fps過 ryzen + 3200 啦...
先唔講2080ti 出咗

你有兩張1080ti 已經可以好好玩4k 遊戲

Support sli 的

Far cry 5>80fps
Witcher 3>90fps
Crysis 3> 90fps

就算唔用sli
Dial down 少少graphic settings 大部份遊戲都可以做到50+ fps

例如AC ORIGINS, PUBG, Shadow of tomb raider

莫講依家我單咭2080ti 輕鬆玩4k max, 再莫講遲吓第二張2080 ti 同NVlink 到埋手

咩叫打飛機用?咩叫用唔到去4K

我玩4k 都玩咗大半年,由1080 sli 一路玩到1080ti sli再玩到2080 ti sli

你可以話成本高得唔合理,但唔等於4k gaming 唔work

再退一步講,console 都玩緊4k 喇
咁部舊電腦未壞又打到機
唔通為咗4k打機換電腦咩
4k gaming 唔係真係咁貴

首先4k mon最平的話二千幾已經有交易

而且你唔太執著的話GTX 1080都推到4k

我其實仲試過用1070 mobile 推4k 都有30fps
我唔介意俾人話玩4k好傻仔

性價比係低

但唔等於4k 真係遙不可及

最怕係見到有d神人居士出嚟鳩吹話遊戲唔支援到4k

好多舊遊戲遠到2013-2015 的遊戲你依家開4k 根本已經好靚
推唔起/drop frame上去做魚腩咩
x2
2k 144hz best
4k行唔到高fps
其實比起養車,電腦已經好平
唔食sli

咁係得2080ti DLSS可以啫

我部電腦都未夠買架好d的二手車

仲要唔駛食油
比養狗貴少少
留名想睇膠爸講養呀女其實好平
電腦真係窮人恩物

玩唔起跑車 就玩電腦
唔好講跑車,養架日本車都每月7k up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞