用 PC 4K 打機有幾多人?Steam 數據指出:全球唔夠2%

349 回覆
123 Like 2 Dislike
可以BOTH就最好啦
第一你係話單卡好難做到1080 60,所以我至舉例子話你知其實唔難,事實上新版羅拉都可以keep到 60fps (GTX 1060: high, GTX 1070: ultra),相信大多數遊戲都能勝任。

第二係因為低一階嘅display card差極都唔會好似ps4咁一堆大作行得 30fps 甚至更低卦?犧牲一部份畫質換來 60fps 何樂而不為?

砌部腦閒閒哋用兩三年其實計勻都唔算話好貴,一萬左右都好夠用啦...

體驗過 60fps+ 真係好難返轉頭玩 30fps...

我ps4同pc都有,隻人中極2玩得我好辛苦,挨成個月到至玩完,如果有pc版一定唔會買ps4版嚟虐待自己
咩叫難咩叫唔難你識唔識分?
以你個邏輯真係好難講落去

如果你拎ultra就講ultra啦,你又要就1060 去high ,咁真係1080P 60 唔難,拎張960 開ALL LOW 都1080 60FPS 啦
其實ps4畫質等唔等於pc 1080p ultra ?
絲打唔好咁 我睇到好尷尬
真心唔知
舉個例
大食game 例如nier automata
ps4畫質可以差到仆街
因為連keep 30fps都難
有人懷疑過佢夾硬推落720p
nier automata我都玩過

畫質的確差

開1080p/1440p/2160p

幾乎無分別
你係用ps4定pc開先
ps4個感覺係全部preset very low咁
痴左線
pc

應該係無4k textures
我用24”都比人屌鬼啊陰公。。
拎1060嚟講係就你咋
你嫌1070貴吖嘛

事實就係呢啲卡唔難推到60fps之餘畫質又唔會差到好似ps4咁,差極至少都有中高。

你覺得難推、覺得少卡選擇(其實平貴非公版一大堆任君選擇),總總所謂理由講嚟講去都係一個字 - 窮
所以同你好難傾,1060係你提出,又話我講

我覺得卡少原完來因為你平貴非公版可以分開講, 唔怪得啲卡廠要分開唔同散熱一個系列,跟住體質好分去超頻版,咁真係好多卡揀,1070都二三十款揀啦
你自己爬吓文先啦,係你嫌1070貴(你都識講1070啦,1070幾錢先)我至再拎1060嚟講咋

卡少根本唔係理由,你只不過係嫌貴,覺得唔值,所以我至同你講非公有平有貴,揀平啲又唔會好影響實際效能
上面你拎960嚟講,我就略略喺youtube搵吓啲game test 嚟睇,發覺點睇都仲仍然好過你去出部ps4,一堆 ps4 大作鎖死30fps 仲要得中低畫質...

assassin's creed odyssey
i5 + GTX960, 8gb ram, all high...
https://youtu.be/qzOU23JkJlk

PS4 : 30fps 低中畫質
GTX960: 30fps 高畫質

個個都1080 你估個個都想1080咩
其實唔難
搭單問下
如果想雙2k mon靚畫質 60 fps以上
要咩cpu同顯示卡?
唔知有幾多大作係STEAM無得賣呢可
又諗起兩三年前, STEAM話最多人用黎打機係Intel HD Graphics
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞