用 PC 4K 打機有幾多人?Steam 數據指出:全球唔夠2%

349 回覆
123 Like 2 Dislike

隨住 Display Card 愈出愈靚,唔少玩家都將自己電腦升級,務求要更靚畫質同遊戲體驗 。依家個個都話電腦行 4K,個個都話要張 Display 幾勁幾勁,但係打機用 4K 嘅人,似乎又無想像中咁多

根據 Steam 資料,喺 2018 年 9 月資料上面見到,大家話砌電腦要行 4K,但係人數又真係唔係太多,只有 1.32% 朋友行緊 4K ;就算大家行雙 Mon,大部份朋友都係行緊 1920 x 1080,有 72.93% 都係咁 Setting。睇黎大家對比起解像度,更多朋友會在意 Frame 數 ,有網民亦都話與其要行 4K 但係得中級畫質,倒不如行 1080p 開到特效最靚仔

全文:
https://www.3igame.com/【遊戲大數據】pc-4k-有幾多人用-?steam-數據指出-唔夠2/
1080p144Hz>>>>4K
最多人用既係1060同1050TI 點會用4K

4K gaming 顯示卡仲貴過個mon

入門級4K MON 3千有找 顯示卡最少都要1080TI
唔明???
I7, 1080ti 唔係好多人有?
連登高登個個都笑9人地啲幾千砌機list
即係周街都有人用i7 1080ti?
唔唔
萬中無一的爸膠
一張1080ti 行4K得50到30fps 仲要唔穩
真係打飛機都嫌佢疾

4k打機?玩爐石D特效一定好好睇
果2%笑鳩人 另外98%唔出聲咪比到你咁既錯覺囉
4k tn?三千個d 4k全部垃圾黎
2k同1k呢?
IPS

LG 27UD58 還好啦 基本野都有
我i7 1080ti 開爆玩ms 出嘅賽車(demo)勁順喎
用4k電視打爽到
那有錢 你老母
個moon又貴
要推到個畫質又要張靚display 又係錢
整張靚display 又想整粒靚CPU唔好頭細身大 又係錢
gpu太廢先係主因

而家用1440P 165Hz算係最平衡
https://store.steampowered.com/hwsurvey/

2k = 1440p = 2560 x 1440 = 3.59%

1k = 1080p = 1920 x 1080 = 62.06%
我心入面一直以為大部分人2k
30年前電視機同手機都好少人用
其實係價錢未夠大眾導致未普及,唔係唔想用
30年前電視機同手機都好少人用
其實係價錢未夠大眾導致未普及,唔係唔想用

之前用錢駛電腦

結果都係玩ps4多
要咩卡至推得到 1440p 144?係咪至少一定要RTX 2080?
暫時玩4K都係拎黎打飛機用
大部分根本用唔到去4K
頂盡2K 比你玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞