用 PC 4K 打機有幾多人?Steam 數據指出:全球唔夠2%

349 回覆
123 Like 2 Dislike
就算用1070
寧願開高效都好過4k 中效
講真我覺得1080已足夠了
我未換4k mon之後 都覺得1080p足夠了

未用144hz 之前都覺得60hz足夠了

不過知足常樂啦 上左4k就好燒錢
但我用緊144hz
1080p 144hz 打機唔錯了

why not both 用4k 144hz 個成本更加癲
一張唔夠行4k 60fps, 除非玩死一就舊game

跟本1080p 60fps 單張卡 已經唔係好夠洗,某廠成日出錢負優化,唔通個個都買titan 打機咩 買部ps4 平靚正算數
吹到你... ps4 近排出啲games仍然好多都鎖死30fps,邊度靚邊度正 如果唔係獨佔都唔會用佢嚟打機
PS4 30fps 動態模糊MAX
Spider Man 半棄狀態...
吹? 邊度吹?

首先PS4 /PS4 pro 都係3K 鬆啲有,你PC 用依個價一定體驗唔到PS4 既效果
從來都係game 不嬲都係就console 效能, PC黨就係機就GAME 要求

就算最垃圾 NS 得個手機效能都可以玩到既game ,手機唔一定暢玩NS 玩果種體驗

第二 我個靚同正跟本 無講4K 定1080P ,我只係講緊係咁既價係得到最畫質同最體驗 ,係你自已代入ultra setting

正如我之前所講1080P 60fps 單卡,如果要暢玩任何GAME 跟本市面上好難,如果我要好似你咁代入ultra setting ,咁可能一隻手數得哂 更唔好講2K/4K
連登高登人人都用i7 1080ti
個人非專業簡測:GTX 1070 單卡可暢玩 1080p ~ 1440p 60fps all high (1080p ultra 應該都有 60fps)

下圖為轉貼
你都識講1070啦,1070幾錢先

所以我上面講既野跟本係事實
事實就係你覺得 1080p 60fps pc 太貴玩唔起,只可以屈居於 PS4 1080p 30fps下
最近隻暗影羅拉,GTX 1070 ultra setting 都做到 1080p 60fps

係囉,我1080ti 次次都係 4k 勁順,即係香港就係嗰2%
1080ti 4k 勁順又誇咗啲
我唔識電腦,但我用咗18000鬆啲砌機
隻隻遊戲resolution 都開得爆
粒u係8700k?

嚟緊有冇諗住入手2080/ti?
PC優點係可以詳細效setting去就效能,例如res可以set 4k得就熄Anti-Aliasing同降低testure mapping等去做到4k都有流暢效果。

但通常講display上效能都係畫質上行到最高setting去睇張卡可以行到咩resolution啦
事實上我係得PC黨,我係無PS4
不過我係PC黨,唔等於要吹奏PC
咁點會單卡做唔到1080p 60?
呢點吹得過份咗啦

1070嫌貴咪1060
一樣可開開心心60fps
係畫質上要較低啲啫
第一我無講單卡做唔到1080p 60,我話好少卡做到
第二如果玩相同GAME無錢點解唔係買家用機而係買低一階卡去就? 除非玩FPS要用KB/MS

你要記住家用機係成SET買,你買卡係parts 渣,你仲有未計個PC本身個價
你一張1070已經OVER 左PS4 個機價,再講你追PC SEPC 就會發覺係一個坑
你追得60FPS 就會追1% & 0.1% Lows
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞