2019 HKU Taught Master

682 回覆
7 Like 13 Dislike
UG BBA(IS)
做左兩年幾technology consulting

有得in嘅巴打咩background
我ug major stat 同 cs
工作做緊data science都冇interview
HKU CS有消息未?
做下野先報啦
MPH 啲野係for 你做到高級少少先有用
想轉做admin/management 先讀啦
science-related first hon 直入都唔奇, interview / written test 有可能係揀marginal
因為依個programme 太多人報, 聽講 >1200人
做護理工作好唔上手
我諗自己應該畢業後應付唔黎
想諗下讀多個mph有冇其他出路
咁直接讀埋就轉行啦
唔少nurse 讀完轉做research / health promotion
未有offer
我都覺得係咁,個interview時間短,份written太淺,我估好多人滿分,根本就分辨唔到學術上同心態上的高低
唔係嫁可以入大學做
唔係嘅
大學好多唔同position
例如 programme director,姐係搞下health promotion campaign 個啲
都幾好pay
讀完已經26歲點睇
可唔可以講多d讀完MPH唔做clinical仲有咩路揀
大把人做咗幾年nurse 先再讀
入school of public health 大把health promotion / disease prevention project 俾你做
唔鍾意clinical 嘅可以做epidemiology 計下數
寫下proposal budget 咁

利申 hku sph 小薯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞