[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike
留名

當地四川菜細細碟,全部都麻麻地辣
同大陸人食飯飲酒避唔到,佢地會開d好勁ge米酒,係咁叫你乾了它 飲完一杯又湛下一杯

飲死

要跟指定有雪地經驗既響導,要兩個,一頭一尾,另外就要有齊頭盔冰爪冰斧,係登山口check 完先上得,我之前四人成團每位7900台幣全包係閒月,一二月要再問先知幾錢

其實可以自己向玉山國家公園apply 不過要睇你登山cv
玉山同神山都係麻撚煩嫁喇 但隔走左堆唔識死既都係好事

富士山冬季可以去 不過0 support出事自理

P.S. 唔係叫你地試

神山有d興趣 上過四姑娘夠唔夠做

嗱首先我冇去過
不過以我尺度黎講... 兩座都係冇乜野的山

所以應該ok 何況神山高度旅遊化

我既意見係 未到極端高度之下
如果一座山既唯一難度係高度 咁即係冇難度

哈哈哈
留個名先

今年我都有幾座山想爬 參考下巴打你d 經驗先

你想去邊幾座呀?

我係外國巴打
今年諗住上呢座山
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lassen_Peak
3000幾米 唔算難

我想行雪山 但追完你文真係驚身體唔夠健康
想問下樓主你身體數據 幾重幾高BMI 有冇咩病痛 想拎個參考 健唔健康 唔該

3000幾應該ok ge,只要準備充足同埋識路

我其實都唔係好大隻好fit個d bmi 18.6岩岩好無underweight 無病無痛唔煙唔酒平時踢下波行下山咁
其實更加重要ge係保暖要夠,同埋gear要齊,平時chur下自己練下d意志力

咁你都叫標準健康喇

你落山果陣 箥籮蓋痛唔痛?
我之前行山落山果陣 右邊膝頭哥痛到死 番到黎同醫生講 叫佢幫我照下X光 佢死都唔肯 話咁係正常 真係唔知係真正常定假正常
哈哈哈

首歌唔易唱

我係外國巴打
今年諗住上呢座山
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lassen_Peak
3000幾米 唔算難

我想行雪山 但追完你文真係驚身體唔夠健康
想問下樓主你身體數據 幾重幾高BMI 有冇咩病痛 想拎個參考 健唔健康 唔該

3000幾應該ok ge,只要準備充足同埋識路

我其實都唔係好大隻好fit個d bmi 18.6岩岩好無underweight 無病無痛唔煙唔酒平時踢下波行下山咁
其實更加重要ge係保暖要夠,同埋gear要齊,平時chur下自己練下d意志力

咁你都叫標準健康喇

你落山果陣 箥籮蓋痛唔痛?
我之前行山落山果陣 右邊膝頭哥痛到死 番到黎同醫生講 叫佢幫我照下X光 佢死都唔肯 話咁係正常 真係唔知係真正常定假正常

我帶左護膝,但cool左係小腳保暖用
落山諗住用ge,其實有需要,但個時我唔理咁多淨係想9秒9衝落山 所以無cool到

我都會行到痛,我諗痛就代表你唔好再行,or行慢d,特別上山落山
想知total洗費

包車4000
機票2000
當地洗費~1000
~7000到

包車4000
我見淘寶6日5夜 2488人仔

應該有d平d
唔知包唔包登山

有d千幾蚊包登二峰頂但唔知質素
mark低下次研究
屌 仲快過我完

包車4000
我見淘寶6日5夜 2488人仔

應該有d平d
唔知包唔包登山

有d千幾蚊包登二峰頂但唔知質素
mark低下次研究

留名 等巴打report
屌 仲快過我完

十九絲打你去咁多日
有冇巴打有興趣復活節一齊登大峰/二峰

Gogogo
幫推
玉山 1,2月雪季管制

呢個唔知
封幾耐山?

要跟指定有雪地經驗既響導,要兩個,一頭一尾,另外就要有齊頭盔冰爪冰斧,係登山口check 完先上得,我之前四人成團每位7900台幣全包係閒月,一二月要再問先知幾錢

巴打係幾月去
正到喊
正到喊

好想返去
留名學野有機會去

用左karrimor 60+15L backpack
Sportsdirect買平到震

其實真係帶左好少野
主要係攝影器材
一機三鏡+一腳架+action cam

Action cam 用Sony HDR AS50
中階機2000蚊買黎旅行用都抵玩
遲d出片俾大家睇
好多人問我點解唔買gopro ,我問返佢點解一定要GoPro
覺得sony action cam 畫質同配套都好好多

衫其實主要base layer,有咁多帶咁多,褲得兩條,一條薄d一條雪褲,兩條著曬咁多日,都唔係好使換。
手腳保暖有冇心得可以share?
手腳保暖有冇心得可以share?

買對厚手套
要羽絨質地先夠,唔好諗咩可以禁電話喇,保暖緊要

鞋一定要防水防雪,唔可以有網面,高筒為佳,千其千其要防水,入左水凍到仆街,可以買d腳底暖貼,比我再去我會會買 我腳趾就黎凍甩

Gogogo
幫推

有興趣既telegram請ADD
soyczd
留名支持

上兩個月都去左四姑娘山
景區
走左兩星期川西大環線

利申:中國旅遊愛好者

你會唔會出貝加爾湖既遊記呀
原來total要$7000
出左預算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞