[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike
帶我行二峰果個local係可以食住煙咁帶我行上頂
留名

十年前去過四姑娘山,不過主要坐車,個景己經畢生難忘。
你咁好體能上峰,佩服
快啲出文!

師兄十年前已經去過 我仲返緊學
之前去零下三十幾度嘅地方,行行下個腳貼滑咗去其他地方但我無發覺。腳趾凍到痛

真係會凍到痛
郁極都feel唔到隻腳指,勁驚
帶我行二峰果個local係可以食住煙咁帶我行上頂

可能我行個時大風雪,佢食唔到煙 如果唔係佢都會食
係5000米山頂,百般滋味在心頭,疲累,眼訓,感動,震撼,又想留係到耐d又想快d落山,眼前景色好靚,但身體係地獄
最後影完相歡呼完,留到大陽出黎,就拿拿聲落山,真係好撚凍

落山根本就唔係行落山,係衝+sin落山
因為已經好攰,加上步步都差錯腳,好容易一腳踏空,就成個人sir落山 好睇有幾下sir落去捉住條欄杆,如果唔係真係已經跌撚死左

落山ge時候發現左個殘酷事實,原來上山條路係咁....
我dllm原來係完全無路 一步一步踩住d石行上去,係黑暗中唔知個大環境係點

D石其實話大唔大話細唔細,其實有個策略ge,就係行石同石之間ge隙縫,因為如果直接踩落舊石上面會好sin,勁易仆街,易咬柴ge巴打要小心d

永遠走係前面ge local
積雪睇到都唔薄,要踩清楚係咪空隙黎

落山都係唔得閒用相機,用iPhone 9影算 落山快好多,兩個半鐘搞掂,可能因為sir 落山

我個登頂背包 結曬冰

我淘寶買左個雪鏡,suppose係用黎滑雪,佢地話似vr 鏡,問我係咪其實vr 登左頂ja 呢個鏡都緊要,其實帶黑超都得,一定要防uv如果唔係會雪盲,太陽出黎後雪地會反光好勁,唔帶超會睇唔到野,好傷隻眼

整張全景

落到山發現...無飲過水
打開個樽,仆街原來想飲都無得飲 結撚曬冰

(待續)
其實仲有無其他山係新手普通人可以上
人生一定要登一次山先得
四川麻辣燙

人生一定要登一次山先得

富士山,神山,玉山,ebc 呢d
四川麻辣燙

好食到喊
人生一定要登一次山先得

台中合歡山啦 新手啱晒 又易去
人生一定要登一次山先得

合歡山定玉山易d
合歡山易相正 我都搵緊時間去

合歡山定玉山易d

玉山未去過 唔夠膽講
不過我諗應該合歡山容易行D
http://tsfs.forest.gov.tw/upload/cht/attachment/9541975c7a5c1cdca9479d5f8bd184e0.jpg
由住宿既地方行上山頂都係兩三百米高 仲要有幾座山可以行
不過食就真係無乜得揀

合歡山定玉山易d

玉山未去過 唔夠膽講
不過我諗應該合歡山容易行D
http://tsfs.forest.gov.tw/upload/cht/attachment/9541975c7a5c1cdca9479d5f8bd184e0.jpg
由住宿既地方行上山頂都係兩三百米高 仲要有幾座山可以行
不過食就真係無乜得揀

好似幾易
3000幾米都岩新手玩下,我都係諗住4日ko佢 同富士山一樣
留個名先

今年我都有幾座山想爬 參考下巴打你d 經驗先

你想去邊幾座呀?

我係外國巴打
今年諗住上呢座山
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lassen_Peak
3000幾米 唔算難

我想行雪山 但追完你文真係驚身體唔夠健康
想問下樓主你身體數據 幾重幾高BMI 有冇咩病痛 想拎個參考 健唔健康 唔該
留個名先

今年我都有幾座山想爬 參考下巴打你d 經驗先

你想去邊幾座呀?

我係外國巴打
今年諗住上呢座山
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lassen_Peak
3000幾米 唔算難

我想行雪山 但追完你文真係驚身體唔夠健康
想問下樓主你身體數據 幾重幾高BMI 有冇咩病痛 想拎個參考 健唔健康 唔該

3000幾應該ok ge,只要準備充足同埋識路

我其實都唔係好大隻好fit個d bmi 18.6岩岩好無underweight 無病無痛唔煙唔酒平時踢下波行下山咁
其實更加重要ge係保暖要夠,同埋gear要齊,平時chur下自己練下d意志力
留名
7月踩完川藏線黎 翻過2座5000米既山 而且唔係雪山 冇你行上去咁撚辛苦
留名
7月踩完川藏線黎 翻過2座5000米既山 而且唔係雪山 冇你行上去咁撚辛苦

踩車仲攰 日日徒步咁
你個時踩左幾多日?
留名

踩車仲攰 日日徒步咁
你個時踩左幾多日?

其實唔太攰 不過我夏天去 環境都冇你咁惡劣
我踩左30幾日 hea踩
留名

踩車仲攰 日日徒步咁
你個時踩左幾多日?

其實唔太攰 不過我夏天去 環境都冇你咁惡劣
我踩左30幾日 hea踩

踩30幾日
如果仲讀緊書我都想
想知total洗費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞