[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike
小弟第一次打遊記,巴絲們多多包涵

毒撚一個日日返工放工無咩野做,就緊係成日諗去邊到旅行啦。加上自己都鐘意行下山影下廢相咁,就黎年尾又有兩日AL未用,咁岩今年聖誕又有四日連假,就決定平平地去左一個自己都幾鐘意ge地方先 — 四川四姑娘山。

至於點解想去呢,原因好簡單,因為又平又近又靚囉 同埋上網睇其他人去(雖然資料比較少),話去登四姑娘山普通人都得,唔使專業訓練,心諗岩曬我呢d廢J去挑戰下

但我再睇多兩睇,嘩屌你成5000米wor大佬,我咁大個仔都未去過高過大帽山ge地方,而家一上要上5000米,仲要徒步咁行上去 保險好似仲要唔包5000米以上地方,會唔會死左都無得賠嫁?

但我又覺得自己應該趁後生就係要做下呢d on9野 還掂又無女又無咩包袱,死左都唔緊要掛 就膽粗粗搵左另一個fd陪我去呢個令我一生無悔ge trip。於是google search左間四川旅行社,可以兩個人包團,又平平地,最主要想去呢d地方有個師傅帶住姐,咁就拎左wechat聯絡佢,都無諗過會唔會俾人水呢個問題

唔講咁多,放下圖先

今次係backpack,我同朋友都係帶左60-70L backpack,唔使帶咁多衫,無咩機會換,涼都唔想沖,因為太凍。要帶個細袋徒步/登頂用,呢個袋就成為我ge相機袋。

今次帶ge野有
相機:d7200+ nikkor 35mm + tokina1116 + nikkor 70300+腳架
藥:紅景天,國貨公司買,飛前一日食
裝備:n件base layer+fleece+2合1 羽yung 底個隻+雪套(一定要)+冰爪(一定要)+登山仗x2(一定要)+帽+手套+雪鏡(一定要)
錢:~4000團費for 6日(機票2000)

其實講真好多野都無用過,連雪地都未見過 個師傅話要用,幫我地準備定,我同朋友又膽粗粗話好呀,去到咪知咩事囉 果然兩個男人真係會天不怕地不怕。

(待續)
高汁留名
Btw
認得ge巴絲勿相認
晏d再打
巴打D圖好毒
想去稻城
正呀四姑娘
咁四姑娘山其實係邊呢?其實屬於川西地區,近新都橋個邊,離成都大約4個鐘車程。成都本身海拔500幾米,去到四姑娘山個鎮(日隆鎮)3100米,即係坐車係四個鐘內會上升2500米,幸好小弟都無咩高原反應。

出發日期係23/12

呢個唔係飛機餐 出發前緊係食埋公司聖誕大餐先啦

出發

拎行季已經見到今次ge目的地

仲有好恐怖ge熊貓

四姑娘山總共有三條溝,你當有三個景區,分別係雙橋溝,長坪溝,海子溝。由於12月去所以好撚凍,我估最高得幾度,最低-18度(山頂)。

咁頭兩日會先去左雙橋同長坪溝先,其中長坪溝來回要走15km,當係先係高原行下,適應下個環境先,話曬從來未去過高原。第三日就上大本營,要行15km不斷上升,由3100米上到4200米。第四日就一早上山攻頂,係成個trip的重點,亦係挑戰性最高ge一環。之後就落山,休息一日,睇下熊貓咁就香港。

事不宜遲,即刻出發

師傅架車只係普通4人房車,屌我仲以為會係d好型ge四驅車tim 不過原來成程都係公路,都夠做ge,紅色都幾型呀

成程車我訓下醒下咁,因為沿路都無咩特別,直到上到巴朗山,要經巴朗山入四姑娘,俾我見到d咁ge野

我dllm 雲海呀!係真.雲海呀
咁大個仔上過幾次大帽山只係見到/影到d雲絲/薄海,今次真係見到好壯觀ge雲海 好有即刻跳落去游下ge衝動

我地親愛的師傅,康師博,無錯佢姓康,真係康師博

(待續)
巴打D圖好毒
想去稻城

稻城都係我下個目標呀巴打
有冇毒霧?
正呀四姑娘

其實真係世外桃源,好似無咩人知道呢個地方咁
屌你·老母·標題·鳩打?

Sorry 巴打 下次會諗好d 標題
有冇毒霧?

成都好嚴重 好彩愈向西行就愈少,但中間卧龍個頭已經被影響緊
留名
plan緊去四川
啱啱去完雲南
留名
強帖留名
好正呀,留名支持 請問機票係自己買?個團係當地團?
留名
plan緊去四川
啱啱去完雲南

巴打諗住去四川邊到
雲南我都想去

多謝
我機票係香港買呀,就咁skyscanner揀最平
我係香港google左一個成都人,咁佢本身都係一間四川旅行社ge領隊黎,話見我地兩支公後生仔,就帶我地去玩下咁wor 個團內容都係我地話事

多謝
我係香港google左一個成都人,咁佢本身都係一間四川旅行社ge領隊黎,話見我地兩支公後生仔,就帶我地去玩下咁wor 個團內容都係我地話事

嘩,個領隊好似幾好人?有冇比人水?住方面點呀? 有意去

多謝

最後去到發現係好好人
開頭都有諗過會唔會中伏 但係又覺得唔擔心得咁多,而家返大陸都好多拼團/搵當地人帶,同埋加上兩個男仔唔會發生咩事掛

住個方面可以話你知出乎我意料地好 當然呢d地方唔會係酒店級,但最少睇落係乾淨ge
無人睇

多謝

最後去到發現係好好人
開頭都有諗過會唔會中伏 但係又覺得唔擔心得咁多,而家返大陸都好多拼團/搵當地人帶,同埋加上兩個男仔唔會發生咩事掛

住個方面可以話你知出乎我意料地好 當然呢d地方唔會係酒店級,但最少睇落係乾淨ge

大錯特錯

最後去到發現係好好人

大錯特錯

非gay
睇完雲海,又上返車繼續行程,經過好多隧道,公路,之後又隧道,公路之後,終於黎到傳說中ge貓鼻梁

呢個觀景位係第一個可以睇到四姑娘山ge地方,我地見到都超興奮
加上天氣極好,萬里無雲,唔通真係可以親眼見到傳說中ge日照金山

由右邊數過去係大峰,二峰,三峰,四峰,大峰最低,亦都係最易攀登,高5025米。想挑戰難度可以試三峰,比大峰高,難度更大。想挑戰大自然/自己條命可試四峰 ,高6250米,師傅話得20個人試過登頂,又話四姑娘山每年都會死2-3個人,主要三峰

之後入到鎮首先醫醫肚先,話曬坐左4個鐘車。野食方便四川野唔算好辣,但d麻味好勁,而食譚仔大ge我係極鐘意呢飯味 所以我餐餐都食得好開心。

日隆鎮海拔3100米,去到呢個位feel到自己要特登調節返個呼吸,但無咩唔舒服感覺,純粹係好似要吸大淡d氣咁。個鎮話大唔大話細唔細,12月因該係淡季所以好少人,大部分店舖都無開,得幾家餐廳有開,佢地話旺季會好多人wor

去hostel check-in先 個reception係咁,似小食部多d
間房就幾靚,起碼乾淨,你可以問老闆有無當地人guide帶你玩,但我地已經請左康師傅,所以唔需要了。間房唯一唔好就係暖氣唔夠暖 但係呢d地方有呢個質素已經好感動
巴打D圖好毒
想去稻城

稻城都係我下個目標呀巴打

暫時2個最大既目標富士,稻城亞丁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞