[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike

用左karrimor 60+15L backpack
Sportsdirect買平到震

其實真係帶左好少野
主要係攝影器材
一機三鏡+一腳架+action cam

Action cam 用Sony HDR AS50
中階機2000蚊買黎旅行用都抵玩
遲d出片俾大家睇
好多人問我點解唔買gopro ,我問返佢點解一定要GoPro
覺得sony action cam 畫質同配套都好好多

衫其實主要base layer,有咁多帶咁多,褲得兩條,一條薄d一條雪褲,兩條著曬咁多日,都唔係好使換。

巴打個backpack 幾錢?
原來total要$7000
出左預算

可能有平d,但要搵下

其實真係帶左好少野
主要係攝影器材

遲d出片俾大家睇
好多人問我點解唔買gopro ,我問返佢點解一定要GoPro

衫其實主要base layer,有咁多帶咁多,褲得兩條,一條薄d一條雪褲,兩條著曬咁多日,都唔係好使換。

好似800hkd左右
幾抵

其實真係帶左好少野
主要係攝影器材

遲d出片俾大家睇

好似800hkd左右
幾抵

我都係呢個brand 400幾500 hkd ja
但我後面有個架 好撚重 想再買過

好似800hkd左右
幾抵

karrimor panther 65 rucksack?

好似800hkd左右
幾抵

Diu yes

Diu yes

Karrimor 用家
我都係karrimor conguar 75L
我覺得幾好用 我好多gear都係karrimor,好平
雪褲,件fleece,base layer都係

好似800hkd左右
幾抵

我個個都有個架,好有用嫁 幫手負重
小弟第一次打遊記,巴絲們多多包涵

毒撚一個日日返工放工無咩野做,就緊係成日諗去邊到旅行啦。加上自己都鐘意行下山影下廢相咁,就黎年尾又有兩日AL未用,咁岩今年聖誕又有四日連假,就決定平平地去左一個自己都幾鐘意ge地方先 — 四川四姑娘山。

至於點解想去呢,原因好簡單,因為又平又近又靚囉 同埋上網睇其他人去(雖然資料比較少),話去登四姑娘山普通人都得,唔使專業訓練,心諗岩曬我呢d廢J去挑戰下

但我再睇多兩睇,嘩屌你成5000米wor大佬,我咁大個仔都未去過高過大帽山ge地方,而家一上要上5000米,仲要徒步咁行上去 保險好似仲要唔包5000米以上地方,會唔會死左都無得賠嫁?

但我又覺得自己應該趁後生就係要做下呢d on9野 還掂又無女又無咩包袱,死左都唔緊要掛 就膽粗粗搵左另一個fd陪我去呢個令我一生無悔ge trip。於是google search左間四川旅行社,可以兩個人包團,又平平地,最主要想去呢d地方有個師傅帶住姐,咁就拎左wechat聯絡佢,都無諗過會唔會俾人水呢個問題

唔講咁多,放下圖先

今次係backpack,我同朋友都係帶左60-70L backpack,唔使帶咁多衫,無咩機會換,涼都唔想沖,因為太凍。要帶個細袋徒步/登頂用,呢個袋就成為我ge相機袋。

今次帶ge野有
相機:d7200+ nikkor 35mm + tokina1116 + nikkor 70300+腳架
藥:紅景天,國貨公司買,飛前一日食
裝備:n件base layer+fleece+2合1 羽yung 底個隻+雪套(一定要)+冰爪(一定要)+登山仗x2(一定要)+帽+手套+雪鏡(一定要)
錢:~4000團費for 6日(機票2000)

其實講真好多野都無用過,連雪地都未見過 個師傅話要用,幫我地準備定,我同朋友又膽粗粗話好呀,去到咪知咩事囉 果然兩個男人真係會天不怕地不怕。

(待續)

買咩旅遊保險??
好多都唔受保5000 above
btw 上大陸網見到有啲千零蚊, 唔知有冇伏
保險買普通香港個d
5000米以上唔包
唯有有咩事就話係5000以下發生
其實頂都係5025米
有冇巴打有興趣復活節一齊登大峰/二峰

Gogogo
幫推

有興趣既telegram請ADD
soyczd

目前有3個有興趣 anymore?
留名支持

上兩個月都去左四姑娘山
景區
走左兩星期川西大環線

利申:中國旅遊愛好者

中疊旅遊愛好者
其實大陸好多世界級靚景,同埋遠離城市s人其實好好

Btw你去曬新都橋個邊?

係呀,新都橋踩單車去塔公 沿途好鬼靚
稻城亞丁 色達 四人同 都好值得去
留名支持

上兩個月都去左四姑娘山
景區
走左兩星期川西大環線

利申:中國旅遊愛好者

中疊旅遊愛好者
其實大陸好多世界級靚景,同埋遠離城市s人其實好好

Btw你去曬新都橋個邊?

係呀,新都橋踩單車去塔公 沿途好鬼靚
稻城亞丁 色達 四人同 都好值得去

我都想去新都橋,但搭巴士去好似幾麻煩
好高興見到有巴打係到組團成功
我都有計劃去稻城

巴打個背囊有幾重?想買個去稻城,唔知買呢個定Bobcat 65好
我都有計劃去稻城

去過稻城
行去五色湖牛奶海果程唔好騎馬
D馬夫為左可以拉多程客 會係咁催你 影相都影得唔爽

巴打個背囊有幾重?想買個去稻城,唔知買呢個定Bobcat 65好

2100gms
睇size我覺得
但bobcat 個backsystem 好似差d
我都有計劃去稻城

去過稻城
行去五色湖牛奶海果程唔好騎馬
D馬夫為左可以拉多程客 會係咁催你 影相都影得唔爽

應該會行
可能玩稻城轉山

年小多好

年小多好

德賓:如果可以後生多10年

年小多好

德賓:如果可以後生多10年

岩岩睇戲實係撞到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞