[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike
巴打D圖好毒
想去稻城

稻城都係我下個目標呀巴打

暫時2個最大既目標富士,稻城亞丁

富士我都會去呀 因為得7月8月開山,諗緊好唔好今年上
前二年十月去仲正,成都拼車來回
重點除左雙橋外,可以騎馬
十日月好撚靚
見到有人徒步上6千幾米

打算五月去
12月點解會係淡季 係咪因為凍?
係咪都算少人登山?

等睇文
前二年十月去仲正,成都拼車來回
重點除左雙橋外,可以騎馬
十日月好撚靚
見到有人徒步上6千幾米

係呀人稱金秋 搵機會要秋天去
我都有騎,落山騎左幾個鐘 patpat 痛

打算五月去

加油呀十九絲打 你個我看雲南晚晚都睇一次,唔睇訓唔著

12月點解會係淡季 係咪因為凍?
係咪都算少人登山?

等睇文

因為個個都唔會expect 冬天去行雪山 個個都同我講因住雪崩死
點知去到當地人話冬天登山先正,日日清天

旺季好多人登嫁,日日都有
留名
上年都係12月尾去四姑娘二峰,登頂果刻到而家都仲記得
巴打,你上頂著既羽絨有幾多fill power,幾多filled gram???
你件hardshell 比平時預大幾多
留名
上年都係12月尾去四姑娘二峰,登頂果刻到而家都仲記得

巴打同路人
登頂真係畢生難忘 話曬都成5000米
巴打,你上頂著既羽絨有幾多fill power,幾多filled gram???
你件hardshell 比平時預大幾多

Errr 雖然唔係好識d technical term,但都望望件野,見到佢寫90%down 10%feather,唔知係咪你問緊ge野

我應該預大左一個碼
加速
我今年都諗住去, 正啊

Btw補返張空姐圖先
其實見到四川航空仲平但唔敢坐 最後揀左貴兩舊水ge港龍算

入正題
咁話曬第一日上到3000米,路都唔好行咁多喇,一於就去雙橋溝啦,又有景區shuttle bus坐,行都唔使行

話說雙橋溝入面主要有三個地方俾你落車睇,咁即係有d咩睇呢?
睇相啦我都唔識形容 咪一條溝咁囉

呢個係入口,要買飛先可以上車,都係幾十蚊人仔

咁其實就係山同山中間凹左入去ge一d位,有特別ge生態環境,有森林,有平原,有奇特山峰

呢個唔講得笑,人稱布達拉峰,點解呢?因為似布達拉宮囉 但到底係有峰先定有宮先呢?咁就不得而知喇

好香,忍唔住食返兩串先,雖然佢一輪咀咀講d唔係普通話ge語言,我完全聽唔明
但最緊要聽得明廿蚊幾串 算啦咁平買d醫下肚先,食落又幾好食wor

跟住見到個湖,係真係結左冰,但導遊當然都叫我地唔好踩上去啦。但眼睇真係有d位d冰好薄,放隻腳上去會好似睇戲d人撻左落塊冰到裂緊個d恐怖聲咁

但真係有d位係好厚冰ge,跟住我地好似個on9咁(其實根本就係 )係到玩溜冰 仲要用action cam拍低

到差唔多4-5點,太陽開始落山,側光打落山到真係唔講得笑 鐘意影下廢相ge我緊係即刻發曬顛係咁影。個個就係我地親愛的康師傅,我諗佢唔會上lihkg 掛 算唔理咁多,放佢上黎先

我個團友 俾個影后大家睇

(待續)
老實講
雖然冬天去係淡季,冰天雪地,多雪睇

但我始終覺得呢類地方同九寨溝一樣要十月中下旬去係最佳時候,好撚靚
加速

聽日再出
我今年都諗住去, 正啊

你諗住幾時呀?
加油呀希望俾到d參考你
老實講
雖然冬天去係淡季,冰天雪地,多雪睇

但我始終覺得呢類地方同九寨溝一樣要十月中下旬去係最佳時候,好撚靚

都係嫁,秋天五顏六色真係好鬼正,所以我成日覺得大陸大景地方絕對唔輸過歐美國家 (只限呢方面)

D人話四姑娘一日遊四季,一年四季遊,自己特別鐘意冰天雪地,所以都想去睇下,怕老左真係頂唔順
已經沉左

一陣再打
lm
lm
行完山,之後導遊有無帶你地去風花雪月?聽講四川玩得好放
行完山,之後導遊有無帶你地去風花雪月?聽講四川玩得好放

有去按摩
但正骨黎,導遊比較正經
但d四川妹真係唔講得笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞