[新手] 四川.高原.徒步.登山

270 回覆
88 Like 4 Dislike
十月中同朋友係四川玩完十幾日 真係完全唔夠喉

你去左四川邊到呀?
我而家好掛住四姑娘

除咗日隆鎮 仲有丹巴 色達 四人同山
本來諗住去埋海螺溝 點知有事要趕返香港

係呀個邊都勁靚
我今次6日都留曬係四姑娘個邊,下次再去新都橋丹巴個邊
你係咩季節去嫁
推下先
留名先
巴打, 雪地上面行使唔使要好多insulation?
着兩對羊毛勿夠唔夠?
留名先
着兩對羊毛勿夠唔夠?

多謝巴打
要呀,我就係著左兩對trekking socks,再貼左暖包係腳底,但係都覺得唔夠做 可能我攻頂個晚情況較差,全晚完全feel唔到腳指 已經諗住落山claim保險
好彩最後無事

我見有d好似鞋墊咁ge暖貼,有d後悔無買
見到條銀河留個靚名先
見到條銀河留個靚名先

多謝你 而家打上大本營先
留名先
着兩對羊毛勿夠唔夠?

多謝巴打
要呀,我就係著左兩對trekking socks,再貼左暖包係腳底,但係都覺得唔夠做 可能我攻頂個晚情況較差,全晚完全feel唔到腳指 已經諗住落山claim保險
好彩最後無事

我見有d好似鞋墊咁ge暖貼,有d後悔無買

其實係咪因為雪地凍 對鞋唔能夠有效阻隔熱散失所以凍?
我見好似有啲羽絨勿可以着
但唔知會唔會暖到出汗
經歷昨晚行完隻腳劇痛,我成晚開著暖毯訓,希望可以用熱療,令隻腳復原得快d
好彩第二日無咩事 可以繼續行程

而我個團友高反都好似已經無咩事,咁就下定決心,黃昏前要到大本營

Errr 香港人早餐就食沙嗲牛麵,四川人一早就食麻辣麵條...無一餐唔係麻辣

今次目的地係大峰大本營,由海子溝出發,行大約15km,上升大約1100米 都咪話唔chur,昨日行平路都算,今日要係咁上

其實你可以揀騎馬上山都得,但作為一個徒步登山撚,唔到死個刻都唔會騎馬

咁其實上半段條路就唔係話難行ge,沿途都好多人上,但唔係個個都上大本營,有d係純粹行下個溝 不過冬天海子溝就無咩特別 但個感覺仍然係好好,好有高山feel

有人騎馬有人行路,如果你揀行路都可以俾錢請隻馬做你揹夫,d backpack呀,袋呀可以全部扎上隻馬到。

另外,由於上山始終難度高,四川人都未必識上,一定要請個local guide去帶路,特別係攻頂,d馬都多數係佢地養,佢地會帶曬d爐具同野食,上大本營煮野俾我地食。

白色一包包個d就係野食 其實覺得d馬好慘 佢地會唔會覺得好重嫁

(待續)

你去左四川邊到呀?
我而家好掛住四姑娘

係呀個邊都勁靚
你係咩季節去嫁

就係上年十月囉 宜家同朋友考慮緊會唔會行一次川藏線
good post leave name

其實去過d大城市旅遊之後
覺得都係鐘意 自然美景多d

四川 西藏 雲南

宜家儲緊錢, 等我劈炮唔撈果陣

我要一炮過去晒

係呀個邊都勁靚
你係咩季節去嫁

行川藏線 要行幾耐?

四川 西藏 雲南

我要一炮過去晒

多謝你

其實我黎緊都會辭職去流浪返半個月,再返黎搵工
我地跟住大隊一路行,沿住山腰咁行,行過左一個山腰之後,又有另一個山腰係前面,好似無終點咁 我又鐘意一路行一路影,所以慢慢就落後左

一路行緊ge時候成座5000米雪山就係隔離,感覺真係好震撼,係香港從來唔會有呢d feel

行行下,已經唔係好知自己做緊咩 只係知道要繼續行 直到導遊話到喇!
我地: 終於到喇?
導遊:到了補給站,這裡3700米,先食個飯,終點在4200米
我地: .....

屌仲以為到大本營
都好,食個飯補給下,雖然對一個零徒步經驗,零高原經驗ge人黎講係幾chur,但自己ge決心同意志絕對克服到呢d種種困難,一路上都無一刻有想放棄ge心態,所以有時會覺得行呢d山,你個mindset比身體質素更緊要,呢點遲d登頂會更加更加體現到

又係食呢d 其實都幾好,夠飽 又幾好食

補給站養左隻貓同兩隻雞。隻貓會跳上黎食我地d野。屌,原來黎R野食

食完野一路繼續上,路況開始愈黎愈難行,有泥路,仲愈黎愈斜,而且氣溫仲愈黎愈低,feel到跌到零下,導遊都話會開始落雪,入黑前快d行到大本營

(待續)

係呀個邊都勁靚
你係咩季節去嫁

行川藏線 要行幾耐?

其實都係得吧口 呑返幾粒先
最壞打算係全程包車

行川藏線 要行幾耐?

其實都係得吧口 呑返幾粒先
最壞打算係全程包車

好似可以轉山ge
揀座山行3日,可能之後你都會淨係想搭車
無人睇
無人睇

我想去登頂,但一個人唔知可以點入手,隨左包車有無旅行團係登頂?
留名

四川 西藏 雲南

我要一炮過去晒

多謝你

巴打去邊流浪? 我都係歐洲流緊
無人睇

我想去登頂,但一個人唔知可以點入手,隨左包車有無旅行團係登頂?

可以介紹我個導遊俾你 佢公司專搞呢類深度遊

唔搵多個人一齊去?
留名

四川 西藏 雲南

我要一炮過去晒

多謝你

諗住經西伯利亞入俄羅斯再經Baltic states出波蘭
幾年前去過西藏睇過銀河真係靚到難以忘懷
留名睇靚相

多謝你

諗住經西伯利亞入俄羅斯再經Baltic states出波蘭

波蘭我二月尾會過返去krakow幾日, 之後就落老烏了
留個名先

今年我都有幾座山想爬 參考下巴打你d 經驗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞