[PC] Rainbow Six: Siege 集中討論區 #9

1001 回覆
9 Like 5 Dislike

去setting ini lock fps 去個mon 個refresh rate
key world 打r6點數就有 廢事掟link上黎
同埋要比uplay ac條友, 綁左credit card, 淆底或道德高人就唔好搞了
咁多間,俾個店名都好
呢排成日入GAME都爆人
要排多幾次先有場
求其搵間 差唔多價
想問nomad招技改成點
點都要等1.5秒先炸
合理嘅 即射即炸好撚勁
仲係3粒彈?
話說今日打rank嘅時候遇到件好奇怪嘅事,咁我就好似平時咁單人排啦,分開咁遇到同一條友三次,最奇怪係三次佢對面隊都會領先0:2,第三round對面隊就會即刻投降

有冇人知咩事,係咪掛黎A?

Kaid就得返兩支電棒
d撚樣特登troll落紫銅再boost人上鑽
少少睇法,當幫之後條片打稿

Kaid:
因為Active所需時間長,電爪本身嘅戰術靈活性比較低,好處就只有難搵同埋可以遠距離扔。咁其實大家實戰玩落都發覺,基本上係冇辦法用Kaid嚟聽電,雖然可以話增加咗安全性,但係遠距離本身會令你難聽牆外嘅聲,而準備時間長代表你需要預判敵人放炸時機。敵人識玩嘅,先喺其他角度確保Bandit唔會威脅到炸藥安全嘅話,其實同樣都可以令到Kaid嘅電爪喺生效前就被破壞;即使係比較唔識玩嘅,而家大多數Thatcher都識喺炸藥生效途中補多粒EMP,呢個動作對Kaid嚟講有住更大嘅反制作用。

本來喺TTS佢有三個電爪,比起Bandit可電氣化嘅牆壁總數更多,加上令鐵絲網通埋電嘅話會令到攻方需要付出大量血量或者係時間,甚至要消耗珍貴嘅爆破品先可以夾硬通過,變相逼你場場都出EMP,的確係勁得濟。但係而家得返兩個電爪,仲要夾硬拆通電鐵絲網嘅代價只需要6滴血,除咗阻Drone之外完全冇需要再去電個鐵絲網,咁佢嘅作用只係剩返同Bandit配合去令可電氣化嘅牆壁總數變成8堵。試問邊一個張地圖需要咁先可以守到?到最後都係一粒EMP就搞得掂,反正喺一啲有重要進攻路線嘅場本來就會出EMP,炸唔炸都得嘅你電埋都冇用。所以最後會變咗兩職擇其一,可能守Border上層嘅時候會由Kaid取代咗Bandit,但係有更多嘅場會寧願保留Bandit嘅靈活性同三速優勢。

喺極少數嘅地圖,例如係Chalet嘅底層就可以夾硬用兩個電爪加四個電箱去令對方扔晒所有EMP都冇辦法燒得爆個車庫,但係要用兩隻職先做到呢樣嘢又抵唔抵呢?會唔會令到另一邊嘅防守力量太薄弱呢?我諗多數人都唔會選擇咁玩法,當然唔排除喺Pro League某啲好有特色嘅隊伍最大弱點就係呢啲牆,就會用呢個方法去迫對方轉攻另一邊,然後再用槍法等等隊伍戰鬥優勢去贏。

不過喺某啲本來唔洗出EMP嘅場係有啲影響嘅,例如係Club House底層原本係冇辦法阻人燒Hatch,但係而家有兩個電爪可以電氣化Bar枱Hatch同Kitchen Hatch,而呢兩個Hatch來身對進攻嚟講都有咁大影響,代表進攻方可能長期要拎大炸 + Hibana + EMP。不過單以比賽場嚟講呢類例子唔多。

喺道具上可以見到Kaid對成個Meta唔會有太大影響,但係啲槍就唔同講法喇。佢支散彈根本係附帶開牆功能嘅守方DMR,就算唔係爆頭秒殺,唔小心畀佢射到個身一槍都令到你之後冇血再去對槍。所以就睇下你嗰隊嘅Anchor同遊走嘅人數分佈,若果冇乜三速就傾向揀Bandit放低啲嘢之後出去Roam,若果已經夠Roamer就可以拎Kaid出嚟加強固守力量。

Overpowered? I don't think so.
Useful? Maybe.
Hotel? Trivago.
廣告黎既
少少睇法,當幫之後條片打稿

Kaid:

......

Overpowered? I don't think so.
Useful? Maybe.
Hotel? Trivago.
廣告黎既

大家覺得有冇嘢漏或者唔同意,當幫我完善下份稿,想今晚返屋企就錄音整片
針對bandit 同kaid 嘅取向?
「所以就睇下你嗰隊嘅Anchor同遊走嘅人數分佈,若果冇乜三速就傾向揀Bandit放低啲嘢之後出去Roam,若果已經夠Roamer就可以拎Kaid出嚟加強固守力量。」

最尾有寫
不過呢段係講緊兩者都用得嘅情況就會用呢個標準去揀
有啲場係本身有利Kaid多啲就直接用佢,有啲都係Bandit好啲都係揀返Bandit
整個懶人包
咩場bandit 機會大d 又點
一個表咁
Pro league 到時ban emp 咪多嘢睇
bam emp 就會bam 埋kaid
我會話Ban EMP嘅話到嗰隊做進攻嗰陣會自己奶返嘢………呢個亦都係Smoke重要但係少人Ban嘅原因

另外S9未可以用新職
我覺得kaid係counter maverick阻bandit trick,變相宜家唔可以用maverick當emp,好似你講咁逼進攻防場場岀emp,所以重返基本步,一係岀kaid放電爪唔聽電,一係岀bandit聽電,再加上hatch都通到電,其實都唔係唔煩,強制lock進攻方一個head count岀emp,隻嘢本身的確唔係話op,但對meta影響都大

但今個meta最op係黑眼,岀IQ都未必搵到d cam
投擲距離升超過10米
但係絕大部分場拎Maverick出嚟嘅原因都唔係要嚟幫手破牆,真係有重要位要燒穿嘅本身都會拎返EMP出嚟

由常規賽去到世界賽都極少例子真係當Maverick係要嚟取代EMP個位咁去用,所以理念上唔應該將佢兩個擺埋一齊去諗
啲stat係咪仲未update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞