【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#31

5001 回覆
125 Like 18 Dislike
肥仔廖忠平
香港喺北半球,風眼旁嘅氣流會以逆時針方向流動 (東➡北➡西➡南➡東➡北➡西➡南➡...)。
當風眼喺香港東南方嘅時候,香港就相對地位於風眼嘅西北方。因為氣流以逆時針向流動,所以喺呢個時候,喺香港嘅氣流嘅方向就會係西南方
運用小小想像力,就可以明白,喺香港嘅氣流方向,將會係香港相對於風眼嘅方位逆時針旋轉90度

由於今次山竹喺香港嘅南面,向西掠過 (西北偏西就當西啦),所以隨住山竹掠過香港,香港位於山竹嘅方位就會由西北慢慢順時針移至東北。按照上述逆時針90度嘅原則,氣流流動嘅方向就會慢慢由向西南吹順時針移至西北。由於平時我哋講嘅,例如吹東風,係講緊啲風由東邊吹嚟,氣流實際上係吹向對面,係向西。我哋將上面嘅結論反射番去對面,就可以得出吹嘅風會慢慢由東北順時針移至東南。

其實畫圖會好好多...懶☺ 用吓想像力
不嬲雨帶掃到香港先黎料

第一次經歷打風咩
海拔 97 米
睇個風位置

繼續向西北行就會轉東南風
咁即係時間問題
香港天文台發出最新熱帶氣旋警報

八號東北烈風或暴風信號,現正生效。

預料本港吹東北風,平均風速每小時63公里或以上。

在上午7時,超強颱風山竹集結在香港之東南約240公里,即在北緯20.5度,東經115.5度附近,預料向西北偏西移動,時速約30公里,移向廣東西部沿岸一帶。

山竹繼續穩定地移向廣東西部沿岸,進一步迫近香港,對本港構成相當大的威脅。按照現時預測路徑,山竹會在今日中午前後最接近珠三角一帶,在香港以南約100公里掠過,本港風力將持續增強,天文台會考慮在未來數小時發出更高熱帶氣旋警告信號。

山竹環流廣闊,風勢猛烈。其強雨帶正影響香港,帶來頻密狂風及大雨。離岸及高地吹烈風至暴風,海面有巨浪及湧浪。市民需保持高度警覺。

預料受風暴潮影響,維多利亞港的海水高度會在今日下午2時至6時期間上漲至海圖基準面以上約3.5米或更高;而大澳的海水高度會在今日下午3時至8時期間上漲至海圖基準面以上約4.0米或更高。而大埔滘的海水高度會在今日下午2時至4時期間上漲至海圖基準面以上約4.5米或更高。海水上漲可能會引致低窪地區出現嚴重水浸。

天文台特別呼籲市民遠離岸邊及停止所有水上活動。

在過去一小時,大老山、橫瀾島及沙洲分別錄得的最高持續風速為每小時104、90及76公里,最高陣風
十仔無懸念 但係掛既時間未必長
行慢少少好嗎
10應該要實測,睇實長洲
突然北跳,近岸增強
全球暖化,黎緊陸續有黎
我愛淑明BB
青衣983.5hPa
耳仔開始痛
架空 無蓋地鐵 線會即刻停
見到淑明BB攰到連海圖基準面五隻字都講錯 好震驚好痛心
快啲入去俾啲支持佢
暴風女神
其實計強度,應該係香港有史以來最強既一個風
多謝高汁指教
睇晒.

前半部份明白
後半部份仍未融化度個概念
但有ching頭先比咗圖。

我再消化下

多謝﹗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞