【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#31

5001 回覆
125 Like 18 Dislike
多謝
啲人覺得無料到既
陣間應該會好震驚
鰂魚涌無咩料到
4時, 26W集結在東沙之南南西約85公里.
3時40分,該地錄得海壓967.2mb.

本港風力正在上升.

最好嘅描述

九龍灣吹吓停吓 未算好大風
部舊電話可以度氣壓
唔知準唔準
喺屋企度到975hPa
大約撇除返高度都係996~997hPa
印象中同平時差唔多
長洲已烈
長洲未算好大風 但間唔中有一兩陣
最 高 持 續 風 速 達 暴 風 (10-11 級 風 ) 最 高 陣 風

大 老 山 96 公 里 / 小 時 117 公 里 / 小 時

最 高 持 續 風 速 達 烈 風 (8-9 級 風 ) 最 高 陣 風

青 洲 80 公 里 / 小 時 119 公 里 / 小 時
橫 瀾 島 80 公 里 / 小 時 100 公 里 / 小 時
長 洲 69 公 里 / 小 時 103 公 里 / 小 時

最 高 持 續 風 速 達 強 風 (6-7 級 風 ) 最 高 陣 風

長 洲 泳 灘 55 公 里 / 小 時 92 公 里 / 小 時
沙 洲 54 公 里 / 小 時 71 公 里 / 小 時
流 浮 山 54 公 里 / 小 時 83 公 里 / 小 時
西 貢 49 公 里 / 小 時 76 公 里 / 小 時
大 美 督 47 公 里 / 小 時 80 公 里 / 小 時
赤 鱲 角 42 公 里 / 小 時 57 公 里 / 小 時
咩機 Samsung本身內置有
撥號畫面,*#0*#,Sensor
葵涌開始落一陣陣狗屎

多謝土豆巴學術分析
20.2N 116.2E
點解我睇唔到

係咪block錯左

土豆叫咩名
NW0.2
山竹繼續穩定地移向廣東西部沿岸,靠近香港,對本港構成相當大的威脅。按照現時預測路徑,山竹會在今日中午前後最接近珠三角一帶,本港風力將進一步增強,天文台會視乎本地風力而考慮是否需要發出更高熱帶氣旋警告信號。市民需提高警惕。

From HKO
睇圖好似行北左小小?
開始靚仔啦,有望登陸60m/s級CAT4上限

NW0.2

唔係三叔
雜o麥牌嚟
一陣個風嚟到睇下個氣壓有冇變化
其實點sense到
再加油
澳門頂唔頂得順真係好難講
目前, 潮位比天文潮高約50-70厘米.

內眼死唔去 又再雙眼皮
跌曬眼鏡
追到live 了, 多謝土豆巴與清潔工

我而係係屯門等車準備入機場返工,好撚大風。仲有吹起沙石入眼勁痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞