【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#31

5001 回覆
125 Like 18 Dislike
依家都是仲係比緊195KM/H,點都爆唔上200KM/H
開𥦬d風 大過我部風扇少少
可能我睇漏"澳門"一詞
九龍東已經幾大雨下
訓醒睇下咩料
垃圾波台狗訓撚哂?
咁早就訓 學咩人玩踩場 成班廢柴
強国係南海既自動站有機會進入中心,目前估算中心氣壓大概係950百帕
我係睇天文台有分64,128,256km果頁雷達,見到明明一大pat綠色cum左過黎,但出面一滴雨都冇,覺得奇怪
不過肉眼睇出面真係愈來愈大風
望向樓下D樹影已經開始fingfing下
咁撚垃圾既個風 究竟有冇專家話我知個風大概幾點可以真正感受到佢既威力
要㩒幅圖先睇到最新嗰張縮圖風眼啱啱過咗呂宋
早幾個post有巴打教貼自動更新圖,但係搵唔返
有幾下陣風好勁
好似想扯個窗出去咁

未最近已經咁既款, 再近d 真係下下驚心
流浮山好大風
無風
可能未到我呢邊
我淨係feel到好熱
中国气象局中央气象台09月16日05时38分
时间:16 日 05 时
命名:“山竹”,MANGKHUT
编号:1822 号
中心位置:北纬20.2度、东经116.2度
强度等级:强台风级
最大风力:15级, 50米/秒(约180公里/小时)
中心气压:940 hPa
参考位置:距离广东省江门台山市东偏南方向约420公里
风圈半径:七级风圈半径 东北方向550公里;东南方向500公里;西南方向460公里;西北方向400公里
十级风圈半径  东北方向220公里;东南方向270公里;西南方向200公里;西北方向150公里
十二级风圈半径 东北方向60公里;东南方向80公里;西南方向80公里;西北方向60公里
预报结论:“山竹”将以每小时30公里左右的速度向西偏北方向移动,强度还将有所增强。
(下次更新时间为16日6时15分)
明顯係近岸增強緊
相信登陸氣壓925-930左右
半個鐘前都有大風大雨左5分鐘 之後就停左 都唔知乜料
等到朝早應該會明顯感受到風力

6點應該去到呢度
METAR VHHH 152130Z 03027G38KT 9999 -SHRA FEW020 SCT045 29/21 Q0993 NOSIG=
香港天文台發出 2018 年 09 月 15 日 2130 協調世界時 的機場天氣報告:
東北偏北風 (030度) 27 海里/小時,陣風達 38 海里/小時
能見度: 10 公里以上
氣壓 (QNH): 993 百帕斯卡
有一架SIA1挑戰成功
小朋友唔訓會俾老母鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞