【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#31

5001 回覆
125 Like 18 Dislike
天文台繼續報緊195km/hr
啱啱先入四百?
我都係
關唔關舊患事
學到野了。謝巴打
for your reference
香港有紀錄最低氣壓:於1962年9月1日錄得953.2hpa。(颱風溫黛)
海平面正常氣壓係1013hpa
每上升1000m就大約-100hpa
感謝樓上師兄解答
平時打東北會吹爛個窗咁濟 而家乜風都感受唔到...
我反而係坐係到抖氣唔順暢
瞓係到會好啲
認真問 有無人窗口望出去係大風嘅
可唔可以影張相or video睇下
在上午3時,超強颱風山竹集結在香港之東南約370公里,即在北緯19.9度,東經116.6度附近,預料向西北偏西移動,時速約30公里,移向廣東西部沿岸一帶。
SKW 29樓
慶幸住低層

而且仲有另一個屋苑檔住吐露港

風聲呼呼不停
岩岩睇cma 好似係cat3,120kts,即係200km/hr 左右
東沙已轉吹東風 接近CPA
依家異常咁靜
好似暴風雨前夕
會唔會因為移動得太快
所以冇能量升呢?
師兄正確
咁即係冇條件增到cat 4了
依樣就好難講了

之前唔係話咩cat 5?
過左菲律賓之後弱左?
受呂宋高山地形破壞

我最後追post d人話咩當個山無到

超,原來照舊
因為剛剛登陸隻眼個形都仲保持到
其實出到去有圍得返隻眼算係咁, 有cat3唔差的了
雖然同本身無得比
其實我成日都覺得,大環流又強既風,就算唔撞山,坐巴士都會一樣下場
一大環流,就會比呂宋同台灣高山截環流,好易會圍唔返隻眼

搵緊舊陣時有無其他例子證明

我都想知有冇邊個風咁勁環流又大
又咁岩避哂兩座山

原來1983年,愛倫Cat4成功坐到巴士,都係有眼變無眼,跌到落Cat2,之後先中出香港

https://www.youtube.com/watch?v=G2qdjRj8YR0
沙田同濕地公園一樣鬥爭包尾
似乎係了
氣壓停左跌
又唔係舊患
只係對電腦多 所以肩 手腕依家幾酸痛
我都係吐露港個邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞