酒店實習jj 邊間酒店最伏

187 回覆
4 Like 0 Dislike
Off一off topic 想問下酒店mt 邊間最好
聽人講 四季同shangri-la都唔錯

同問
希望考得到
Asso intern既話要倒貼5000$ 9成酒店根本剩係比你做f&b同埋housekeeping 或者洗廁所 屌佢 倒貼5000$去做呢啲真係痴撚線 根本hotel呢科就係伏

好彩已上岸 讀緊其他科
Asso intern既話要倒貼5000$ 9成酒店根本剩係比你做f&b同埋housekeeping 或者洗廁所 屌佢 倒貼5000$去做呢啲真係痴撚線 根本hotel呢科就係伏

好彩已上岸 讀緊其他科

屌要倒貼?正仆街

好彩已上岸 讀緊其他科

屌要倒貼?正仆街

因為intern當一科,所以要交學費,不過我做就有資助,3個月拎番$12000(其實低過最低工資

有心做番呢行既一定去front desk intern。冇心既學好d語文去邊都ok。親戚中大hotel出黎考紀律部隊比考官好問唔問去問點解唔做酒店

不過只係上手快d同有經驗處理問題。識一個hr話唔一定請番讀hotel man。反正如果係新仔入行,都係要重新training,除非你有三個月以上front desk intern經驗。

係 寫fo 做cv係不錯 起碼人地會覺得你正正常常應該唔蠢

我果陣都想做FO,不過我地intern得3個月,應該多數酒店都唔批,我做果間都話最少半年先批
之後揀左hskp黎train,果陣有d人都問我點解要黎執房,我第一句都係答唔想捧餐,驚打爛野
其實係唔係train hskp好過F&B?我自己覺得F&B出去餐廳做都得,唔洗特登留係酒店train
(麻煩各位巴絲繼續推post,酒店post真係少有)

其實我覺酒店做house keep都有用既
我之前係機場酒店intern過RA三個月 當初都係無選擇 又覺得fnb係好多地方都做得 而簡左做RA 係house keep做野有好多其他部門遇唔到既經歷 例如八封下d客間房有幾乾淨有幾亂 d客係上樓同front desk問既野又唔同 重有成間酒店既house keep係點運作同人事分配等等 好多都係要做過house keep先會最清楚
我以前hr同事講過 如果係一間酒店做過下唔同部門 對日後轉其他部門都有幫助 例如fo or hr

有心做番呢行既一定去front desk intern。冇心既學好d語文去邊都ok。親戚中大hotel出黎考紀律部隊比考官好問唔問去問點解唔做酒店

不過只係上手快d同有經驗處理問題。識一個hr話唔一定請番讀hotel man。反正如果係新仔入行,都係要重新training,除非你有三個月以上front desk intern經驗。

我果陣都想做FO,不過我地intern得3個月,應該多數酒店都唔批,我做果間都話最少半年先批
之後揀左hskp黎train,果陣有d人都問我點解要黎執房,我第一句都係答唔想捧餐,驚打爛野
其實係唔係train hskp好過F&B?我自己覺得F&B出去餐廳做都得,唔洗特登留係酒店train

我之前係機場酒店intern過RA三個月 當初都係無選擇 又覺得fnb係好多地方都做得 而簡左做RA 係house keep做野有好多其他部門遇唔到既經歷 例如八封下d客間房有幾乾淨有幾亂 d客係上樓同front desk問既野又唔同 重有成間酒店既house keep係點運作同人事分配等等 好多都係要做過house keep先會最清楚
我以前hr同事講過 如果係一間酒店做過下唔同部門 對日後轉其他部門都有幫助 例如fo or hr

咁一定有野學既係辛苦,不過我自問冇後悔,係我仲讀緊書既呢段時間,我都會繼續做casual做房(雖然我做得好慢
下份intern想做旅遊業related > 酒店

做旅行社?theme park?
誠哥旗下既唔好做

Tourism 行頭好窄
不外乎旅行社 theme park yacht club 同airline
旅行社turnover 極高 特別係做corporate既忙到仆街 Attraction同airline back office 好少junior opening
因為市道唔好 想入行勸你諗清楚
算係半個過來人

不外乎旅行社 theme park yacht club 同airline
旅行社turnover 極高 特別係做corporate既忙到仆街 Attraction同airline back office 好少junior opening
算係半個過來人

唉屌 做咩都乞食咁款

算係半個過來人

唉屌 做咩都乞食咁款

做緊酒店,諗緊轉Attraction/airline
有無過來人指點下

算係半個過來人

唉屌 做咩都乞食咁款

做緊酒店,諗緊轉Attraction/airline
有無過來人指點下

Attraction 好多都係請front line
Back office 既都不外乎係個兩間theme park
但好似請冇乜entry position
得閒可以上佢地website睇下請緊咩位
Airline back office 仲少opening
請得最多應該係HX同UO
不過而家UO已經under 海南航空 聽聞入面好撚多大陸人
我之前都係hotel f n b 實習,人工係低不過我個間啲人nice,keep住都有番去炒散差不多1年 $60/hr
FO人
上面見到話FO難請短期
調返轉問你
新仔黎你要教呢個必然
又要對客又要湊你,前面又拉龍,枱面電話又喪響
D細有野唔識,出左事又埋來求救
一個唔好彩連d senior都on99同客有磨擦又要你去拆
一個人睇得幾多

比你掂錢,收錯錢又唔洗你賠
唔比你掂錢, in 同out 無乜幾可唔關錢事
碌錯卡又煩,派錯房仲煩

基本上得兩種情況會比心機教你野
一係人手好充足,少個人砌都無問題
一係你好出類拔萃,人地好放心比野你做

上面巴打話一年唔知有無一兩個人才
我自己就覺得一兩年都唔知有無一個

仆街口就話想試下做,唔想成日睇
實際就比客兇兩野就退 話不如睇你做多幾個先

你想學野,首先你要有一個好師父
你要有好師父,首先你要比人睇到你態度係值得教

身邊不乏poly酒店,瑞士酒店行出黎既廢物,最基本唔係case既查詢都搞到變case

教而不善,可能我公司唔係咩高檔牌子,請唔起人才,不過就事論事來講,高學歷絕對唔等如高能力

花樽team都係,十個有八個都無戰鬥力,真係花樽
講返之前有d幾好,明知佢唔會做得耐純粹學生都會照教既人有咩特點

唔會私私縮縮,大大方方有問有答

準時返工,唔洗早,總之夠鐘蒲頭就得

主動問問題,好多野無得教書咁講,一單野可以千百條路去解決,但殊途同歸,要識變通

人地比d唔識既野你做,係問人應該點做,唔係講我唔識

話頭醒尾,你唔識既野奶左野可以幫你頂,但教識左你都做錯就你問題

做野主動,手板眼見功夫唔會奶野的,濕星野主動問人洗唔洗幫

其實都係好撚簡單出黎做野特別新人應有態度,老生常談野但唔知點解好似好撚耐無見過咁
新蒲剛果間係咪可以著便服果間?
4星?
4星?

貝爾X?
4星?

貝爾X?

好似係
講返之前有d幾好,明知佢唔會做得耐純粹學生都會照教既人有咩特點

唔會私私縮縮,大大方方有問有答

準時返工,唔洗早,總之夠鐘蒲頭就得

主動問問題,好多野無得教書咁講,一單野可以千百條路去解決,但殊途同歸,要識變通

人地比d唔識既野你做,係問人應該點做,唔係講我唔識

話頭醒尾,你唔識既野奶左野可以幫你頂,但教識左你都做錯就你問題

做野主動,手板眼見功夫唔會奶野的,濕星野主動問人洗唔洗幫

其實都係好撚簡單出黎做野特別新人應有態度,老生常談野但唔知點解好似好撚耐無見過咁

終於有高質回應
其實簡單黎講 做酒店 唔理咩部門都好
就係要你話頭醒尾 冷靜d 接收得好d
其實就已經係一個幫得手既員工

仲有 你地只係trainee,
F&b唔想做 hskp又唔想做
咁你只係想企係到hea下就一日?
你以為FO好撚好做呀?覺得企係到著到靚靚咁就一日呀?
F&b淨係得捧餐?hskp淨係得洗廁所?
你地prof咁教你地架?食屎啦
唔由低做起你會識得點做captain/supervisor 甚至係manager?
唔由低做起你點識比service呀?
唔由低做起你比d細既玩都唔知咩事呀

Intern先得幾個月 計埋你grad之後做junior
你一生人可能得3年係做d咁底層 聽order就做既職位
好好珍惜啦

咁一定有野學既係辛苦,不過我自問冇後悔,係我仲讀緊書既呢段時間,我都會繼續做casual做房(雖然我做得好慢

如果男仔 本身做開運動
做房好撚輕鬆姐
我之前讀書個陣都係番炒房 不知幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞