酒店實習jj 邊間酒店最伏

187 回覆
4 Like 0 Dislike
點解好似冇乜人做過hskp intern咁 之前係conrad做左3個月intern,兒家要儲working horus就繼續番去炒

本身都有諗過做hskp
好彩後尾有fo做
不過個人覺得 hskp唔會太頂唔順掛
飲食不嬲西架喇

咁都好扲黎講

唔講得?
其實做intern 最緊要有野學,俾你舒舒服服過幾個月,到你揾長工時你應該會後悔。

至於做乜部門,如果你得兩三個月intern 就多數去f&b。除非你好outstanding, 唔係好難去back office 做。back office 多數要半年。

仲有宜家intern 好多酒店爭,可以見多幾間先accept offer。

做左酒店十幾年,真係好嘅trainee 一年得一兩個。其實無心做就真係轉行好過。酒店唔易做,頭一兩年真係好辛苦。
理想酒店
其實做intern 最緊要有野學,俾你舒舒服服過幾個月,到你揾長工時你應該會後悔。

至於做乜部門,如果你得兩三個月intern 就多數去f&b。除非你好outstanding, 唔係好難去back office 做。back office 多數要半年。

仲有宜家intern 好多酒店爭,可以見多幾間先accept offer。

做左酒店十幾年,真係好嘅trainee 一年得一兩個。其實無心做就真係轉行好過。酒店唔易做,頭一兩年真係好辛苦。

有心做番呢行既一定去front desk intern。冇心既學好d語文去邊都ok。親戚中大hotel出黎考紀律部隊比考官好問唔問去問點解唔做酒店

不過只係上手快d同有經驗處理問題。識一個hr話唔一定請番讀hotel man。反正如果係新仔入行,都係要重新training,除非你有三個月以上front desk intern經驗。
捧餐鋪床都要讀degree

有心做番呢行既一定去front desk intern。冇心既學好d語文去邊都ok。親戚中大hotel出黎考紀律部隊比考官好問唔問去問點解唔做酒店

不過只係上手快d同有經驗處理問題。識一個hr話唔一定請番讀hotel man。反正如果係新仔入行,都係要重新training,除非你有三個月以上front desk intern經驗。

係 寫fo 做cv係不錯 起碼人地會覺得你正正常常應該唔蠢

我果陣都想做FO,不過我地intern得3個月,應該多數酒店都唔批,我做果間都話最少半年先批
之後揀左hskp黎train,果陣有d人都問我點解要黎執房,我第一句都係答唔想捧餐,驚打爛野
其實係唔係train hskp好過F&B?我自己覺得F&B出去餐廳做都得,唔洗特登留係酒店train
(麻煩各位巴絲繼續推post,酒店post真係少有)
Fo其實唔係舒服得過fnb好多

小弟依家係某酒店做緊fo
之前係馬會做過intern同埋其他餐廳炒過散
五星大檔做過半年back office
唔知點解做完反而想留係酒店業
Fo其實唔係舒服得過fnb好多

小弟依家係某酒店做緊fo
之前係馬會做過intern同埋其他餐廳炒過散

辛苦係辛苦既
Operations 都辛苦架啦
但比起F&B 有價值 同埋唔似做緊低下勞工
五星大檔做過半年back office
唔知點解做完反而想留係酒店業

酒店既sales應該幾好
人工高 見識又多
有得搞同出event

我果陣都想做FO,不過我地intern得3個月,應該多數酒店都唔批,我做果間都話最少半年先批
之後揀左hskp黎train,果陣有d人都問我點解要黎執房,我第一句都係答唔想捧餐,驚打爛野
其實係唔係train hskp好過F&B?我自己覺得F&B出去餐廳做都得,唔洗特登留係酒店train
(麻煩各位巴絲繼續推post,酒店post真係少有)

其實intern都係為左寫cv
我就覺得寫hskp F&B 無咩著數
唯一好處係例如 第時你想做番個間/個個集團既長工 會高d priorty掛(我諗
係R斯BQ炒散,炒下炒下炒撚左成半年
F&B d人都係串柒柒,好撚鐘意屌人嫁喇
我當佢讀書少、冇收養算

之前返過香港站個間bq,覺得仲衰過R斯
勁多老屎忽炒散串過閪窿

全香港最西頭幾位你都頂得住炒咁耐
應該冇野難到你
見到好多人係到講fnb唔洗train冇野學
其實係香港速食文化太嚴重
食飯係為左填飽個肚
當出街食飯係一個event係一個dating
就會變左一個體驗
當你做野上心d就會發現fnb其實好多野可以學
試諗下啦,人地讀酒店就做management trainee
做得好幾個月至一年後直接做個m
但年中大把人揸住個瑞士學位去見部長同team leader嫁咋
點解?講到尾唔係學歷
係你工作能力,包括左你既觀察力
你白紙一張入行唔做support唔通畀你埋枱對客?
Intern係好過炒散,多少少責任咋,衰d講句你奶左野唔洗咩飛
你係學得快既就緊係多d機會做對客野
學得慢柒下柒下返工成日諗自己係廉價勞工就緊係冇進步
呢行錢係好易搵,但要升職要上位要做自己想做鐘意做既係要付出
係好辛苦,但你肯付出係會有回報會有人睇到

呢番說話係酒店既真相
一定唔岩聽,你5年後回想返會明我點解咁講
食飯係為左填飽個肚
就會變左一個體驗
試諗下啦,人地讀酒店就做management trainee
但年中大把人揸住個瑞士學位去見部長同team leader嫁咋
點解?講到尾唔係學歷
Intern係好過炒散,多少少責任咋,衰d講句你奶左野唔洗咩飛

呢番說話係酒店既真相

高見
敢問絲打做緊咩位
做洒店無前途,我都轉左行幾年

巴打轉左邊行

我讀緊 但唔想做返酒店

X2
等巴打分享

想轉行
奉勸各位shtm學生 千祈唔好懶搵overseas intern
做icon 一定後悔
食飯係為左填飽個肚
就會變左一個體驗
點解?講到尾唔係學歷

呢番說話係酒店既真相

唔係話冇野學既。
係好多酒店真係請fnb intern當炒散咁用。搞到intern驚曬fnb。

一間西餐如果講究正宗,係好多standard要跟要學,不過香港真係冇咩。

去過理工間bistro食,個個好似趕住放學咁,一放低刀叉就收碟上下一碟。不過都叫做足既。
奉勸各位shtm學生 千祈唔好懶搵overseas intern
做icon 一定後悔

未必既。有人做到出曬風頭。
做緊health club留名
食飯係為左填飽個肚
就會變左一個體驗
點解?講到尾唔係學歷

呢番說話係酒店既真相

唔係話冇野學既。
係好多酒店真係請fnb intern當炒散咁用。搞到intern驚曬fnb。

一間西餐如果講究正宗,係好多standard要跟要學,不過香港真係冇咩。

去過理工間bistro食,個個好似趕住放學咁,一放低刀叉就收碟上下一碟。不過都叫做足既。

睇得曬段野都要明曬先有用
我同你講真係dining你就講理工
香港咁多外國酒店學校黎取經唔係冇道理
但你觀察力同理解力就係能力分野
唔係我想話串,但如果你咁簡單道理同行業情況都睇唔透
相信做你腦細果個會更加清楚你有幾多料
畀你做大位?得,再等下機會

酒店得幾種人
一種同一間做十幾年,每年升下最後做個副經理就一世
以為個世紀係佢既
一種係合約戰士,為錢為個位,通常呢類人冇乜學歷但好做得
一種係千年下忍,永遠係呢個位,以為做多少少就有得升冇得升就怨天尤人
最後一種係最少數一間酒店可能得1到2個,由低做起,佢可能under過你,但幾年後人地有自己間房,你就仲on99炒緊檔

想做邊種人就自己諗啦
明白好多人係為左錢做酒店,但呢科叫得Hospitality係有原因
無心無能力既唔好浪費自己青春
唔講太多啦講多就變左屌人咁
Off一off topic 想問下酒店mt 邊間最好
聽人講 四季同shangri-la都唔錯
做icon 一定後悔

未必既。有人做到出曬風頭。

Cum Cum Cum
食飯係為左填飽個肚
就會變左一個體驗
點解?講到尾唔係學歷

呢番說話係酒店既真相

唔係話冇野學既。

睇得曬段野都要明曬先有用
我同你講真係dining你就講理工
香港咁多外國酒店學校黎取經唔係冇道理
但你觀察力同理解力就係能力分野
唔係我想話串,但如果你咁簡單道理同行業情況都睇唔透
相信做你腦細果個會更加清楚你有幾多料
畀你做大位?得,再等下機會

酒店得幾種人
一種同一間做十幾年,每年升下最後做個副經理就一世
以為個世紀係佢既
一種係合約戰士,為錢為個位,通常呢類人冇乜學歷但好做得
一種係千年下忍,永遠係呢個位,以為做多少少就有得升冇得升就怨天尤人
最後一種係最少數一間酒店可能得1到2個,由低做起,佢可能under過你,但幾年後人地有自己間房,你就仲on99炒緊檔

想做邊種人就自己諗啦
明白好多人係為左錢做酒店,但呢科叫得Hospitality係有原因
無心無能力既唔好浪費自己青春
唔講太多啦講多就變左屌人咁

另外做酒店刷鞋上位都好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞