酒店實習jj 邊間酒店最伏

187 回覆
4 Like 0 Dislike
讀酒店既不論degree asso space 定ive都要做實習 實習最仆街係低人工 酒店一般都係4000-4500 無論幾星級 無咩例外 不過如果低人工學到野既話都無咁慘 最撚慘係 比人當係廉價勞工 叫你做埋d機械式工作 真係諗番起都想喊
以下幾間酒店屬狗也不屌系列 歡迎酒店界jj一齊講下實習陰公史
1 R 斯
呢間真係伏到無得再伏
無論operations 定 back office 都要每個月去做banquet F&B 即係去宴會廳做侍應 唔係西餐咁簡單 係人地結婚呀乜乜柒柒活動 你諗下成盤中湯抬係手到就知幾撚慘 而且聽講人事好差
2 新蒲x 某酒店
狗也不屌系列 低級扮上菜 自助餐cheap到嘔 見佢出優惠like facebook 有7折真係知咩事啦 有個兄姐係個度做話比人呃左去做bell 之後唔撚理佢係咁射波女仔一樣都要日日搬搬抬抬 真係無人性
3 所有酒店既F&B
一入去就當係呀四 所有搬搬抬抬都要做 有d都要著高跟鞋行黎行去 如果同事差既話 心靈脆弱d都跳左樓
我相信仲有千千萬萬間伏撚酒店offer撚狗intern比人 歡迎同行jj分享你既悲慘故事令更少人中伏

前RC Trainee
講既大多數事實
但人事好好 啲人幾好相處 最難相處果個部門就係人事部

聽講做半島既話唔錯

半島backoffice paperwork做死
做過RC FO intern, 人工得2千幾
佢2千幾人工請個intern 返黎做同長工一樣既野(長工16k 以上) 其他酒店都唔請FO 既intern

不過學到好多野係真既

利申 岩岩grad 而家做緊第二間酒店既FO
Btw 難得有酒店jj post, 搭單問五星酒店FO 人工大約幾多? 會唔會睇經驗而有小小差別定係全部人同一個人工?
返過樓主講既第一間 各個部門都試過下返一,兩日 唯獨最高個個酒吧ozoxx 唔會再返 狗也不屌

之前去有個好靚仔嘅洋腸serve我同個friend(佢都係洋腸),唔記得咩名淨係記得佢成個model咁

平行時空咩屌你老味
間野出哂名壓昨學生

真心?對學生好就比佢哋自己揀留喺icon定出去啦

痴撚線
D人話9知你邊到黎丫
唔會糟質你
狗唔笑人都吠
頂樓要落場 照出4500都叫良心企業你真係做撚埋我果份

P.S 識朋友

Fnb 邊到有唔伏?

識朋友做其他位好舒服。以前有fd係到讀,TI ,Health club, engineer 三大hea位。
Btw 難得有酒店jj post, 搭單問五星酒店FO 人工大約幾多? 會唔會睇經驗而有小小差別定係全部人同一個人工?

五星酒店人工不錯
萬四up 再有upsell / tips 錢
返過樓主講既第一間 各個部門都試過下返一,兩日 唯獨最高個個酒吧ozoxx 唔會再返 狗也不屌

之前去有個好靚仔嘅洋腸serve我同個friend(佢都係洋腸),唔記得咩名淨係記得佢成個model咁

我係隔離做intern個期好多荷蘭仔荷蘭妹

我做intern個期好多荷蘭仔荷蘭妹做ozone 可能你講緊我個frd
就黎要返 不過依加返緊rit屎 banquet

我做intern個期好多荷蘭仔荷蘭妹做ozone 可能你講緊我個frd

上年三四月
特登唔做intern 去炒散 橫掂去到都係做f&b
炒緊rc 除左bq 其他都炒過晒咁濟
Bq啲人係出名臭串 系既
其他部門啲同事都幾nice
開頭做係辛苦 慢慢做慣冇咩野

你講緊依家番緊r斯炒散? 係咪好撚辛苦? 但炒散價應該幾高

重點係hotel sch只會認intern張合約 炒散免問
r斯即係邊間

應該係九龍站果間

你講緊依家番緊r斯炒散? 係咪好撚辛苦? 但炒散價應該幾高

yes 得5x trainee
做洒店無前途,我都轉左行幾年

巴打轉左邊行

我讀緊 但唔想做返酒店
馬會實習

其實幾好返,睇你返廚定樓面,我返左兩年廚房,開工食到收工
點解好似冇乜人做過hskp intern咁 之前係conrad做左3個月intern,兒家要儲working horus就繼續番去炒

重點係hotel sch只會認intern張合約 炒散免問

岩呀,所以時薪10幾蚊都要做intern,intern未儲夠working hours又要番去炒散儲夠數

巴打轉左邊行

我讀緊 但唔想做返酒店

X2
等巴打分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞