好掛住教主 近年新iphone冇晒吸引力

180 回覆
854 Like 38 Dislike
手濕都唔得啦
戴左手套又唔得
比人斬手指又唔得
因為touch id做到既野 face id做得更好
解鎖 touch id 手動 face id 自動
單手tounch mon電視機插尿袋拎出街玩
解完都係要用隻手指推開佢 點自動
Apple又死
人地話鐘意touch id 又唔得
手乾都唔唔得
其實賣到咁貴先係原罪
大mon 銷量好似勁過細mon 好多
解鎖唔係自動?
唔即時入主畫面係for你睇隱藏左既信息
完全冇新意 垃圾
一半同意

其實每一部電子裝置的進化都離唔開呢條曲線

開頭由零到有,再加效能提升,做到更多野

當效能/功能已經遠超用家現時所需,你唔去創造新的速度需求

部機自然變左無謂的效能同規格更新

Notebook 如此, DIY PC 如此, Pocket PC / Windows Phone 如此..

iPod 就算有 SJ ,去到後期其實功能都盡晒,佢先去改變個格式去續命,nano ipod , clip 果d 9 野

TM 同 SJ 最大分別在於,一個應巿場去做硬件,只要有巿場需求就做。 
SJ 就去創造需求,同埋係硬件上只要佢認為on 9 ,佢都唔會出。公司層面係極獨才,但其實呢種個人的自信,先係apple 比人可愛又可恨的魔力。唔係你三菇六婆想要我就出比你,UX 的野你識條撚,出完比你,你用落先知奶野,整cheap我眼光
5s關喬布斯撚事啊
簡單講就係入到主畫面要兩個步驟
再講你真係咁多手汗既話 你解完鎖成隻手都係汗都用唔到部機架啦
因為佢係iphone就算幾垃圾一樣有人買
最重要係呢幾年iphone發展無教主個陣咁好
但係有樣無對手 叫其他牌子檢討下
如果遲下有一部有新衝擊 apple應該可以收工
捱眼訓睇發佈會好失望
呢樣野apple可以改既 touch id一開始都唔係直入主畫面
不過我鍾意呢個設定
手汗再多都一定會用到部機 成個mon都係油 懞晒姐
仲講緊touchid vs faceid 真係Siu4
由發佈會唱iphone X唔掂唱到2018
個market都話哂你知市場係好接受iphone x成件product
可憐apple hater淨係識賴果迷果迷blahblahblah
點知轉個頭android機 冇3.5 M額 偽faceid 樣樣跟足
只係因為x個樣特别d可以show off到自己買左蘋果新旗艦咪多人狗衝
根本而家蘋果唔係賣用家體驗 係賣優越感
所以出狗屎垃圾轉左樣都大把人狗衝
今年站xs除左價錢upgrade左根本乜功能都冇變咁濟
但大mon版一樣大把人買(細mon同x太似 不了)
快左少少
影相好左少少

成個發佈會都係度打機
用緊X 都想玩下note 9
同立法會冇左碌能一樣
係喇係喇 淨係得個樣吸引
其他function不值一提都可以賣到8千5一部都大把人爭住買喇
鍾意咪繼續賴咩優越感乜乜物物

成日講乜鳩用部手機會有優越感嗰班人根本自己最撚自卑
煩過閪
有無諗過iphone 岀之前,當時嘅人以為電話科技去到樽頸位
咁你講下有咩特別嘅function值得你買
話 Face id好啲根本就多舊魚
身邊已經識有兩個朋友嘅兄弟姊妹 係unlock到佢部機 根本一啲都唔安全
話手濕戴手套touch id unlock唔到部機嘅更戇鳩
你手濕戴手套 部機個touch mon都控制唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞