[長文多圖]viu tv香港電視台造星節目竟然以大陸人優先?

1001 回覆
382 Like 11 Dislike
Post1: [長文多圖]香港電視台造星節目竟然以大陸人優先?
https://lih.kg/812564

公平Fairness。從頭到尾都係 It's about what's fair 嘅問題。

我記得至少有以下幾個厚中薄港嘅情況:

1. 本地節目用埋啲中國Terms同Quote殘體字,已經忍咗好耐。有不少人反映過,但節目冇理。

2. 之前Fans Meeting開始前個live原來只打算開微博,途中亦只讀佢地comment。如果唔係節目個FB marketing team跟埋,根本唔會有FB live添。Live途中FB觀眾長期被ignore,只係望住粉腸旁白攞電話讀埋啲唔知邊度嚟嘅奇怪comment。嗰陣我睇到一頭霧水,仲以為IG live緊,後來先知原來係微博。

3. 開微博私人group。唔係live,唔係post,而係私人gp chat,咁會顯得親近中國Fans多啲。節目監製仲要係只對微博Group分享決賽詳情,香港觀眾睇香港節目反而仲要喺微博先知多啲獨家詳情(實際上我仲要係睇某參賽者ig live先知監製喺微博咁講,正仆街),咁算咩意思?你一係就度度都講,一係就度度都唔講,一視同仁。香港節目嘅詳情,香港觀眾反而拉尾先知,你話啲人唔火滾至奇。

總結:
而家唔係話唔准北上中國,我都唔想幾想你啲仔發到圍。賺人仔,開微博,甚至上埋去出Show同fans meeting都冇問題,既然你喺嗰邊有觀眾,而香港亦有呢啲活動,咁去做都冇問題。我唯一嘅批評係,你明明話要為香港造星,重現八九十年代港人追星嘅光景,卻放多啲獨家料同focus畀中國人,要做香港明星但又當香港觀眾次要,咁算點?我唔求你優先對待香港觀眾,但至少做到兩邊一視同仁可以啩?都有過宇宙漿、陳樂基、蝗+2呢啲菠蘿釘例子,做乜仲要咁傻連自己地盤都未打穩就衝去吸中國市場呢啲鴉片
Credit to草莓煙圈

[/quote]
Credit to李棟旭
話說依咖好受歡迎既viutv全民造星以本港偶像作招徠
勢要打造屬於香港人既偶像, 大家都好開心
係連登都開左七十幾個post

原來香港人一直都比viu當on9仔

罪證1
旁白文卓森開live既時候只顧住微博觀眾而完全忽視fb live既人
成程live fb既片都聽到佢講"卡" 收唔到
以下係佢既回應

比人屌老母就咁既回應

之前打波話開live 點知係用支那app直播

罪證2
參賽者同節目組係微博上面同大陸網民有個group作深入交流
但香港觀眾咩都無 又黎利用香港人?

罪證3
參賽者OSCAR謝家俊係微博同連登既人講叫我地小心D
喂, 你自己唔識上黎講?唔識IG講?係你個私人GROUP講搏咩?

罪證4
旁白文卓森原來係呢個紅娘帶我地香港節目既人上大陸

罪證5
監制花姐公然係個group入公佈決賽資料同埋邀請大陸蝗黎睇
哇!演唱會已經要同佢地爭, 連個tv show決賽都要分d位比佢地?
重點係 佢係微博公佈, 但完全唔係fb/viu官方公佈

唔該你地唔好再利用香港人啦
1. 開微博group 完全唔符合偶像同fans應該要有既距離
2. 部份人將微博priority放得先過ig 微博同ig更新唔同步 有啲野仲要係微博先有ig冇
3. 中國人先有咁嘅福利顯得中國fans>香港fans
4. 垃撚圾文卓森開live單野

唔係話你地開設個香港group就解決
重申多次 正正常常用微博同步update 得閒覆下微博comment唔會有人屌你
但依咖太過份

btw下post可以title加返第幾個post?
俾viutv知道幾撚多人屌佢

屌你老母viutv
一早應該罷睇

【嚴打「港獨」】王丹再發聲明批Viu TV高層 「港人之恥」籲抵制電視台

https://www.post852.com/183915/【嚴打「港獨」】王丹再發聲明批viu-tv高層%E3%80%80「港人/
自從跟住矛盾去旅行,馮敬恩同王丹嗰集被Viutv拒播,兼屌返馮敬恩同王丹轉頭之後,呢個台真係不了 學古生咁話:Viutv個乞衣,祝佢飛黃騰達
屌你老母viutv
Dllm Viu
打住香港人旗號去奶中國fans
屌你老母支那viutv
罷睇
app都del撚埋
cap埋啲殘體字
要睇去Bilibili 睇啦
唔侵權架
扮晒本土吸客,利用香港人炒起個show,跟手一個唔該就北上討好支那人,當香港人無到
正仆街
推一推
繼續追擊viutv
本身都幾支持呢個節目 諗住可以搵到啲有料ge人
但一睇 啲評判亂咁黎
而家又有呢單 真係唔洗再睇VIU
一推再推
推到viu出黎回應
呢個年代做電視都係犯賤

依家唔係香港人唔食魚蛋
而係你整完串魚蛋出黎唔比香港人食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞