經濟平民錶討論區(6)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
youtube咪有開箱

5000蚊我係pass,呢排洗大左
我個個月都洗大咗
冇伏,shipping 快,格啱價就可以去馬
多謝巴打
竟然可以喺LS搶到個代理權番黎
MD新drop 有俄仔錶
同求
我買晒黑面白面,不過.............

佢用 DHL 寄失咗,full refund,因為我用 Paypal 俾錢,最後退返美金落信用卡,我要蝕 $500 匯率差額
做咩用 paypal 個 fx rate, 我用 bank rate 平好多
我就係用 bank rate 先要蝕匯率差額, paypal rate 先唔做蝕匯率

Paypal 用 paypal rate --> 信用卡會 charge 港幣 --> 如果退錢會退返港幣,唔使兌換返港幣
Paypal 用 bank rate --> 信用卡會 charge 美金 --> 如果退錢會退返美金落信用卡,銀行會將美金兌換返港幣
原來咁㗎

受教了

不過正常都唔會揀 PayPal rate , 貴唔少
係,bank rate 平過 paypal rate,但退錢就會倒蝕匯率
好撚慘

DHL都可以寄失?
佢係用 DHL 平郵,唔係速遞
有平郵架咩 而家先知

咁massdrop都幾唔靠得住,你買成皮野都係平郵
佢有時係用 ups, 通常近廿蚊運費嗰啲
唔一定,之前另一個巴打同我同期買,佢買一隻運費只是 US$7.x,但就用 UPS 寄,幾日就收到,我買兩隻俾咗 US$15 運費但就用 DHL 寄

同埋今次寄失我覺得唔太關 DHL 事,似係 MD 問題,因為根據 DHL 個 tracking,佢地只係收到 MD 個 electronic notification,件貨根本從來都未送到 DHL 手上

咁睇就真係似 md 錯

btw 即係用 dhl 或者 ups 係完全講運,完全冇路足?
係,佢多數用 DHL,我睇返所有 receipt,買過 8 次嘢,只有 1 次寄 UPS,嗰次運費係 US$9.x,其餘 7 次係 DHL 環遊世界
我原來都係得兩次 ups, 一次 13.5, 一次 17.xx
見到有啲心動,我見依隻牌子啲錶都幾靚。
Tissot , Orient 都ok 👌🏻
今次你會唔會再買
堅靚

唔買啦,團火熄咗啦,加上最近缺水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞