經濟平民錶討論區(6)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
咁應該買過件合身嘅裇衫先啱喎

條帶正L到

就嚟 J die me 喇
好似帶緊個鐘出街 唔識欣賞
你試吓影自己戴錶就會明
咩鐘咁細隻
好似係有啲過大 不過中意就ok
其實match到自己手腕大小我覺得就ok
冇話有一套標準
其實 lug to lug 都係 50左右,男人手再幼都應該 over 50

只係影相視角影響先會放到咁大

我係超級手幼撚,同一隻錶我手一定比佢幼,但係只要拉遠少少影之後再 crop 圖,咁就唔會出現太大嘅視角差
可能隻錶佔左張相既整體
你唔講真係唔覺你超級手幼
影大頭相好易出現變形,所以啲女自拍都鍾意拉到好後
都大唔過我隻手,距離個鏡頭近過隻手先望落去大之嘛,你成班人自拍揸機嗰個個頭都大啲啦
自拍揸機個頭大左,其實可能係廣角分唇
唔係分唇,係光學同視角問題

所以啲人影人像多數用 85+ 而唔會用 wide 鏡,因為 Tele 可以減少變形,同埋視角會好啲,正常人眼就好似大約 50,電話相機就多數 wide 鏡
好似帶緊個鐘出街 唔識欣賞
都大唔過我隻手,距離個鏡頭近過隻手先望落去大之嘛,你成班人自拍揸機嗰個個頭都大啲啦
自拍揸機個頭大左,其實可能係廣角分唇
唔係分唇,係光學同視角問題

所以啲人影人像多數用 85+ 而唔會用 wide 鏡,因為 Tele 可以減少變形,同埋視角會好啲,正常人眼就好似大約 50,電話相機就多數 wide 鏡

巴打講自拍嘛
咁自拍鏡我就真係冇研究係幾多 mm
我真係啱啱好50 甚至below,其實就算同一個粗幼度仲要睇埋手腕係接近圓定扁

我戴隻50 lug to lug嘅錶,再由拳頭正面望落去 隻錶同手腕最粗嘅位一樣咁闊(手腕圓心畫條水平線嘅闊度),如果喺返錶正面望就已經飛晒出街
電話有冇廣角架?(真心唔識)
你真係好幼
一般後鏡都係廣角鏡,自拍鏡就唔知,男人老狗唔會點用
可能因為我通常戴腕骨後面DD, 上面幾張相個crown都頂到手背 好阻住

所以我買錶唔係睇錶直徑一係睇lug-lug, 48mm或以下就OK. 或者睇D類似moonwatch / 精工, 個lug 唔係直不甩 扭左少少令到反光果面唔係full length
其實我都好想知錶應該戴咩位

如果太高,咁長袖衫點睇時間
話明腕錶其實又係唔係應該戴手腕位呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞