經濟平民錶討論區(6)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
本post都係討論啲30k樓下嘅錶多,盡可能都係搵啲cp值高得黎又大件夾抵食嘅錶,雖然都知係廢話,不過大家盡量爬下文先發問啦

咁都係咁二講下啲入門知識啦,巿面上嘅品牌同款式多到數唔晒,有啲品牌性價比超群,有啲整到個樣靚靚仔仔但俾個垃圾芯你又賣你六七千(好多星期五嗰個牌子 )。所以買前除咗睇樣之外做功課係需要嘅,話明入門,有幾個名詞同類別要係咁二講下嘅:
1. 機械錶
機械錶係指上緊發條,之後由發條系統釋放動力從而令到手錶開始發動。當中仲有分自動上鏈同手動上鏈嘅機械錶。
2. 石英錶
石英依種物質當通電嗰陣會發出有規律嘅震動,石英錶就係透過依種震動嚟達到計時嘅效果。
3. 太陽能錶
石英錶一種,透過太陽能面版嚟叉電。
4. 人動能錶
垃圾嚟,可以無視。
5. Bph/vph
全寫係beats per hour/ vibrations per hour,係指機械錶嘅秒針每小時嘅震動次數,理論上數值愈大,走時愈準。
============
由於石英類別都係睇款睇價錢居多,而且當中型號多到我都唔識分,所以個別討論會較好,咁依家簡介下大家比較上接觸到嘅機械錶。

喺巿面上嘅機械錶嘅機芯主要係依幾個來源:
1. 瑞士
2. 日本
3. 德國
4. 蘇聯
5. 中國
當然仲有啲小眾嘅獨立製錶師 ,但依度都占咗巿面上九成半以上嘅機芯。

先講瑞士,瑞士係鐘錶業嘅大國,就算你無玩開錶都知瑞士錶好出名,而如果你係想搵平價瑞士芯,第一個聽嘅名一定係ETA,佢係swatch集團旗下嘅一間公司,專出通用機芯,平至幾千貴至幾萬都可以搵到佢嘅身影,咁依度係咁二講下佢嘅三寶: 2824-2,2892-a2同7750

1. ETA2824-2

最最最基本嘅大三針機芯,穩定可靠易維修,有唔少大廠會買佢嚟進行改裝。

2. ETA2892-A2

Eta嘅皇牌通用機芯,薄、穩定、耐用,稍加調較就可以去到天文台級數,喺無附加組件嘅情況下可以實現日期𣊬跳,無論齒輪咬合定分離嘅都可以調較日子,而且延展性極強,稍加改裝就可以有gmt、月相、power reserve等等,通常喺啲較高級別鐘錶都會見到佢身影。

3. ETA7750

前身係Valjoux 7750,Valjoux係一間好出名嘅機芯製造商,Rolex嘅舊裝daytona都係用佢嘅72型機芯,所以佢嘅可靠程度都無乜好質疑

隨住專利期過咗,亦都開始有唔少細廠開始生產佢地自己嘅eta機芯,例如sellita嘅sw200同soprod嘅a10,但依啲唔係度詳述。跟住落黎介紹日本嘅代表
日本常見嘅機芯多數都出自兩間廠: 一係seiko,二係citizen。
一聽seiko第一件事就會諗到窮到燶,戴精工,但事實上精工可以貴到嚇死你。喺度先簡單介紹下佢兩種較常見嘅機芯。

1. 4R系列

4r係精工低階芯7s嘅強化版,多咗秒停同手上鏈,但誤差依舊都係正負30秒左右。雖然缺點多,但佢勝在平
2. 6R系列

4R機芯嘅進化版,無論精度同續航都有所提升,大概正負15秒一日
順帶一提,精工嘅4R同6R如果賣俾第三方型號會改為NH同NE

之後到Citizen,citizen嘅機芯以miyota黎命名,自從eta宣佈機芯對外減產之後依個品牌就成功喺micro brand入面跑出,原因最主要係平。咁佢常見嘅型號有以下兩個:
1. 8215

依個機芯可以理解為日本平價版2824,特點係個擺陀好嘈,但聽講佢個價錢平2824一半,所以佢響到劏豬咁都應該無人理。

2. 9015

8215嘅升級版,薄過2824,準過8215。

基本上頭先都介紹咗七八成比較常見之餘又有質素嘅機芯,德國嘅高質機芯因為太高質,入門價都要五個位,有人有興趣先喺post2度加落去。而中國同蘇聯嘅機芯比較冷門同參差所以唔喺度詳述勒
下次 1001 嗰位巴打唔該記得開 post
最近講開精就貼吓精啦

貼隻華仔留個名先
LM

Cls 出咗一陣就賣晒
鋼帶屌得過
換咁鋼帶成隻錶感覺唔同晒
開預購?
USD 749都sold out

可能每個款得幾隻
黑綠色係唔錯
我隻銅嚟
新色好靚,不過冇得買
等佢再出銅
爸打係揾鋪頭幫手定自己入?
隻綠如果用喺bezel應該好正

佢有隻綠綠,不過我覺得嘛嘛
自己去官網預訂價買最平,過咗就去香港間代理睇吓有冇靚價
太大面績
新post 留名
太鮮色
749usd嘅話直接去chronos問啦,我記得佢上次開我五頭定四尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞