經濟平民錶討論區(6)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
有冇ching知steinhart邊到買到 有人話信和8樓有間有賣
但我見個間好似無賣蝦仔
大圍 同 佐敦 都有
上蝦仔個網自己買
massdrop 賣雞仙梗係開d唔開d

見佢而家有隻藍色airman幾靚,點知係唔賣42mm
蝦/ 雞/ boldr/ zelos呢啲係咪中蟈製?
蝦同雞大大隻swiss made係個dial度喎ching
swiss made機芯咋?
寫Swiss made喺錶面係要有嚴格嘅製造要求先可以
Google啦
如果只係Swiss made機芯就會寫swiss movt

如果要落swiss made就要符合
its movement is Swiss and,
its movement is cased up in Switzerland and;
the manufacturer carries out the final inspection in Switzerland
係喎 學到野了
Ching有心機
話時話 隻airman no.1都行得唔錯 一日都係快3秒左緊
原來我隻蝦仔 換左2892
Boldr 同 zelos 就真係大陸廠造
300 系係幾好㗎,一定好過 2824
2892 平民機芯之皇,再上就要去到 in house
蝦仔啲用料應該係同價第一
Mako係made in hong kong,好似係除非唔係
就算係Swiss made 都好多係大陸廠造
最尾返去Swiss 裝一裝個case 都可以叫Swiss made

亦有好多所謂Swiss movement 係oem大陸芯既, Inter T SA俾人話係Seagull 代工
返Swiss 組合埋又可以話Swiss made
呢個我都聽過,不過玩得 micro brand 都唔好太在意生產地喇,最緊要啱款
好多大廠都係大陸造,現代 swiss made 係指 cost over 50% 係 swiss 造

舊時 swiss made 係嚴格好多
本身用緊a10 轉個2892 慳返d maintenance cost
A10 好似係精工研發嘅高級機芯,之後賣咗俾瑞士廠就變咗做瑞士芯,不過都係好嘢嚟,一定高過 2824
A10個上鍊手感好過2892
2824 都好過 2892
2892 好似上空氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞