IT界討論區(39) T巴返黎未呀

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咪係,成班毒撚係度講經
又話人乜都唔識
大佬人地果個年代有咩resources
你宜家有咩resources唔講,笑人廢老

比你早幾年IT畢業,出來咪又係搵10零k
咁又俾你講下早五年佢仲係三十頭佢做緊乜

早五年冇google?

我老細4字頭,咪一樣咁學
學快學慢唔緊要,心態問題
你可以話放長雙眼睇下
咁咪放長雙眼睇下囉

係懶,廿中廿尾都會懶
係好學,學到六十歲你都唔會停
去旅行,轉工,吃喝玩樂,做唔同嘢你都會學到唔同知識

唔好理學完有冇用,我冇做過飲食,冇做過工程,咁身邊朋友多數做飲食工程,聽下佢地傾計講下行內做乜,一樣學到唔少

話佢廢老,係因為身在其位而未能某其政

唔好講technical , 大佬做Manger唔識管人
做SA唔識拎requirement

連基本business logic 都搞唔清

大佬,呢樣唔關資源事啦
識多幾個人學多句英文好過,
學TEC,不了
大不了比人炒左去油站幫人入油
呢樣係一早要知
做IT先最應該要識湊客同有business sense

Programming 係一種用工具方法

有幾多行真係可以一本天書用到老

以前需要嘅知識比較單一
而家係好多元

網上資源多左,「白紙」要識嘅都多左

點樣同人溝通
點樣管人

呢啲係經驗累積返黎

如果佢用十三年,兩樣都係零經驗
咁你話係人問題定行業問題
所以我咪話
我覺得自己pick up d野快單純係因為我單身寡佬又後生
學得快之餘收工又可以再諗
大佬30幾歲結哂婚能力又降左,點學得咁多
其實就算有心學都好,我覺得呢行真係後生職業,老撚左因地真係話你又毒又柒.
所以我都話成日叫人咪撚做IT咁解
到老左女又溝唔撚到
炒撚左之後.如果有供樓真係仆街
老婆個時唔撚走佬都奇(如果有既話,我睇死IT狗好多都無女)
算啦呢行溝女,除非本身識開
唔係咪又係走去相體,網上識
總之搵件低質女
豬肉佬唱淡IT,大家唔好信佢 假膠
變哂做保安
係油站入油
渣的士
圖書館上書

所以我咪話呢行係伏.
唔好講老啦
我加下都唔撚想學新tech
你睇住啦
加下個react native 好快寫App班友就會仆街
到時女又無,onon99咁就一世.所以我成撚日咪叫人入行咁解
班FG 死都唔信,無論你又外向都好,愈做呢行只會愈做愈毒,愈做愈有挫敗感.
加上香港IT 有名比你叫IT狗,想學公司肯比時間你pick up 先得架
都識講外行人唔知內行野
腦細緊係以為IT好撚易
咩假膠,真心唱
FG做過咪知呢行幾咁好
有冇巴打做緊accenture contract
accept左佢個offer 想反悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞