IT界討論區(39) T巴返黎未呀

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
所以咪讀完唔好做IT咁解.
做左你就愈踩愈深
好多si/vendor考cert/進修會綁你, 迫你留係到做.
讀cs有排都未到佢地跳樓
cs degree出身你唔做code/it狗, 電腦degree都多人想請
我自己以前都係science出身, 好彩跳左船 要死有排都未到cs
咁老老實實講讀CS 好過讀science
雖然都係伏科
唔講神科, 香港讀到緊係bba行先, 之後到engineering (including cs)再到science/art
呢度有位BRO做左1年考到APII
又有位做左2年40k+

豬肉佬呢?有咩解釋
事實上仲係好多外行人覺得it唔缺工好威威, 有個讀工商管理嘅fd話想自修it當技能

外行人好都覺得it前景好光明, 偏偏無人覺得係一種專業, 而係當好易得到嘅技能
其實實有人做到, 有咩出奇
同埋有d人話咩30k好難, 如果你睇返政府統計, 香港22%人係個人月入3萬以上 (2016年統計)
即係你行出街見到d人行去返工既, 5個就有1個係月入3萬
呢個世界就係咁唔公平
豬肉佬自己待遇差
所以唱淡IT
一隻再好既馬都需要伯樂
豬肉佬仲未遇到自己既伯樂
個別姐, 你話個個人都係咁. 我真係會吹棒人入行
不過2年40K+ 我真係想知變間野咁好比到40K+
反正我就唔信個個做2年都會> 40K+
比盡20K+
最多真係30K

你行出去見到返工果班, 100個就有12個有4萬
100個就有35個2萬
先唔講呢行點
最慘香港IT工真係大把
但係唔係伏既,好做既,對員工好真係好難搵
好難講, 要睇機會
可能下一個幸運兒係你
其實IT 技能永無止境
加上無實物去demo,去見工真係靠把口去講
就算有實物demo,除非你帶埋code去比佢睇
唔係真係,又得個講字

加上都係個句,呢個睇個in你個上司有無料
如果in 你個有料, 你demo 完除非好撚多野都係真係明
唔真係又係口啞啞
加上好多公司有自己個套底層.其實自己寫完呢D野,如果順work到
其實真係無咩用
最慘係個上司誤會你好有料
之後自己做落又唔識,咁就大撚獲
我個間叫保保守守
話好做又唔係,話仆街又唔係
我都唔夠彊再轉
有時打工,真係唔做個
唔知好唔好做

之前做講幾份,樓上講個啦
做做下收皮又有
預到個有病上司又有.
總之好多傳奇野
所以點解做d大路野相對重要
唔好玩d咩startup
好似coding咁, .net/j2ee呢間唔岩隨時去第2間
其實你遇到問題香港好多打工都會有
big4好多auditor肝功能都唔正常
2016年hku CS fresh grad max 80k
google/facebook/m$/amazon/oracle
唔講IT呢行,其實行行都係咁
大佬返工真係人夾人
有D人難夾就難夾
加上你轉去第間野,就算比個高title你
你要pickup個段時間真係同新仔無分別

最撚慘你一入到去,係最無供獻個個
要收皮一定第一個係自己
呢個真,學埋細路咩(unity個類), 你無相關作經驗
人地當你FG 咁睇,到時真係局住要壓價去做
science都會有80k
懷疑係繼承父業
in house it通常都係死一樣野, 就係你返左咁上下時間
d同事/老頂睇死你唔夠膽走, 你又無進修果d最後咪比說話你聽
要plan定後路, 一方面keep住進修, 到佢地有動作果日咪即刻遞信
更仆街既就係銀行/mnc, 玩埋contract制, 係唔續你約姐 (變相咪又係炒9你)
同埋比大量野你做待你進修唔到
it狗唔可以保持安逸
同我做junior個時處境一樣,大量ot令你冇時間進修,冇計,間公司係咁,佢比錢,佢係大哂,所以我自己一有時間就study, 依家份人工多過班仆街,年資少佢地4倍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞