IT界討論區(39) T巴返黎未呀

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
算啦邊有早知,早知IT咁柒,我真係寧願中五畢業咩撚野都唔讀
就去學飛髮.
可能搵少左,但係人都會開心D
其實呢幾年好左啲
前幾年屎都無得你食
點解我feel唔到IT有幾伏
真係際遇問題?定係同field有關

老實講就P仔我覺得最伏就寫App, 轉唔到Full Stack/6-7年上唔到Lead 就好似40K到頂咁 尤其Andriod

反而backend / 專喺某種platform (Salesforce / Azure之類) 就越做越順 ,又因為要做integration 乜都要識

我見到而家個SA乜都唔識(連class都唔識開),問埋啲問題九唔搭八,一路諗佢點做到上SA呢個位
生係香港人生已進入hard mode
azure 係近年it狗新出路
好容易有30k
我又咁睇,科網爆破對近幾年嘅IT Graduates 係好事

青黃不接反而返工連氣都唔洗受
其實it graduate公司都無心教
通常assign你做d機械式工作
教識哂你有毛有翼咪又係益左第間公司
唔講住...驚有同事係度
我見做TRADING RELATED
其實係咪VENDOR黎要落SITE咁?
係TRADING VENDOR 既龍頭?
FIX engine/connectivity
卡太耐大家都心裡有數條友得唔得
不過it又唔係咩多人爭既工, 有d人可能呢份工係7頭, 吸收完經下一份就做得好
有無application support 既朋友仔
香討度見到有個AP 40歲被炒
失業近一年後要去學校做TSS
40歲AP
緊係 40 AP 最撚底限度幾萬一個月
老闆:我不如請兩隻平既IT狗番黎仲好
不過成40仲打Code 都唔撚化
有冇link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞