IT界討論區(39) T巴返黎未呀

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你fg咗幾年先
其實it講平均實力真係好難, 勁可以勁得好誇張, 廢既可以ap位連compile都唔撚識
見唔少人做10年都係3x k, 所以唔好咁樂觀
總之就認清自己係咩程度再求進啦,太樂觀太悲觀都係Setback嚟。
呢句真 反而少見中間實力ge人
實咩力 成班都鳩up
當你有年資 香港做咗咁耐好多interview傾下計就得,睇大學,經驗就信你嫁啦,一個interview好難評實力去到邊,code monkey咩大佬,in你條大佬都唔識啦,除非你去見細屎公司要求十項全能

有d人重話咩git乞,屌 d人會花時間睇你先算啦 dont ff too much
GitHub 通常新入行果d會set到自己要求好高 會要求自己做呢樣識呢樣 其實到最後你砌得掂公司d野根本唔會有人care
git/personal web果啲真係冇人會睇,次次夾埋上cv但都係in果陣講起先知有link
其實interviewer又咪係最尾果秒先print份cv出黎in你,鬼會哂時間睇咩

做人最忌上網睇到d求職網,某極少部份ga jd要求github放source 就覺得成個世界係咁轉。呢d野大公司個個忙到仆街,真係份cv都唔會睇,即場先睇,或者in完再睇。
好似si/vendor咁, 你做單project之後d客返黎投訴
公司理得你有幾多張cert係手 一陣就消息滿天飛
係囉
讀CS 邊有得簡丫
讀完CS 你英文好其他野好,考正苦工好撚過IT狗
邊有話卣到好做架,唔做過真係唔撚知
但係IT狗好撚多脾氣古怪,所以十分九份工都會撞撚到呢D古怪人
幾時都唔建議人讀果D咩19cert
除非公司比錢你讀
人地龍心十幾廿張IT cert係手又係冇撚用
不停進修,你只會變成第2個腦魔,HKNOIT 主角
摸清IT世界,快D升senior(唔寫曲) 好過啦
成日講返工就會有罵戰 不如試下講學術野
有冇人做非NN vision
豬肉佬成日唱淡IT
工作經驗兩年
2年40k
豬肉佬仲係度唱淡IT
重點係揀讀cs已經係錯誤決定
2年 40k+
CHING做緊咩?
第幾份工?
第二份
第一份幾多??

有咩驅做你老細用40k 請你?
第一份underpaid
你要問我老細 不過斷估唔係窮
其實想講呢行唔唱都淡
如果好做,根本唔會有IT狗呢個名出現
都係個句,本身呢行都係伏
再加上香港實在太多閪公司
較到呢行生態又再差D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞