IT界討論區(39) T巴返黎未呀

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實web玩到最後就係好似apps咁
前後端分離,frontend engineering果D而家web都係摸緊點玩
上一代(講緊八至十年or above既人)其實好廢
聽落聽友都屎架啦. 做到40.呢D野都唔識
我而家個SA多我十年經驗

我而家三年經驗,計返入U嘅時候,App就走到顛峰位

好彩grad之後冇去寫App,而家睇返除非係做iOS仲要係轉到Swift, 如果唔係都冇乜運行
點解
但android再跳版去J2EE點睇
如果係真,俾我係老細都炒佢
仲話做開Java Project用開Spring, 睇佢個款同我公司個SA有得揮

有條友講得冇錯,量地都仲話冇時間學

懶就懶啦冇時間

根本係唔想用腦
有掂開J2EE已經唔同講法
有個純Andriod既舊同事,純左五六連Kotlin 都冇睇過
佢唔識D咩
我淨係見到佢話唔識JS
但事實上黎講,js呢D都係可有可無
大把公司都無玩SPA
你唔可以用你而家個心態去度佢既心態
如果我30幾我都唔會想學新野
呢行真心無得唔學, 大佬逗人40K
點都要識多D野
加上我都成人講IT呢行工就大把
閪公司同時又好多
打工仔可以邊做邊搵
老細其實一樣,
登廣告請人
請撚到個平咪抄撚左個貴佢
J2EE好撚難 玩左陣已經想放棄
但今年內想精(或者叫熟啦)一隻web ge backend
仲係到摸緊node/J2ee/.net
我話比你知會計分分鐘易做過it
但你係局外人, 唔會質疑公司班會計佬係咪呃飯食
同樣地, 局外人唔會知道IT難度幾高 有錢收理得佢發生咩事
講真,你逗緊40幾仲要落手做已經係On9
唔係話完全唔駛dup
而家下面起碼都有1-2個後生既俾你舞下先
咁人地Judge你已經唔係淨係睇你D code
係睇埋你管人管成點
你又無錯
真係未見過40幾仲打Code
太多警剔,我朋友做緊大inhouse , 個Manager 又係40歲脫哂節,佢話個Junior係兜口兜面屌個Manager

都係個句,如果冇準備學一世真係唔好入學

我老細40頭,Technical出身,但就好俾心機學

佢用兩星期唔夠就可以摸熟而家棟危樓出去拎requirement

個SA,用左三個月,仲係乜都唔識
有,但唔會好似個FG咁做死code monkey
langauge framework會轉姐
concept唔會
咁個junior應該俾人炒左
其實係
所以我咪成日講D老細,諗D仆街requirement 一天馬行空咁就做死班IT狗
加上IT呢D野咁撚大路,唔講咩
就Framework 都有幾十種可以做到同樣功能
要識無可能識哂
只要腦細走過黎問到你口塞塞
自然比人感覺就無料
有D腦細無寫過code分分鐘以為coding真係變出黎
點會 個Manager縮埋一嚿
同埋大家心照,連Manager 個老細都知,個Junior係好打得,而個Manager
其實個Manager好撚危險
收人咁高人工咩撚野都唔識
除非同老腦關係好,唔係真係仆撚街
我屌我公司果件
人地user俾佢養到個胃口大到淨係講個concept出來
例如:我想high tech d , 我想感覺上secure d
成單野已經係我地度出來再做埋
我問話叫D user可唔可以諗清楚自己想要咩先
佢夠膽死講到係我錯咁
IT呢行,有幾多料根本做個project 講兩講心照
個Manager乜都唔識,連基本壓場都做唔到

你係老細會炒邊個
如果腦細閪既,咁個Manager 一做死撚左
如果腦細唔閪既,咪留住個Manager 先,加番一千幾百比個Junior,
當公司有咩草動要炒人,緊係炒撚左個Manager先

J2EE 好撚難呀屌
算啦,
有錢就係皇帝,最緊要User鍾意
User鍾意堆屎
咪照整堆屎比佢
有時你比心機去諗返而無好報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞